ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Левичарите, които прописват с дясната ръка, променят и мозъка си

Puls.bg   |   20 юли 2007   |   Коментари 2
   
   
Левичарите, които прописват с дясната ръка, променят и мозъка си

При левичарите, които по-късно са започнали да пишат и с дясната ръка, е открита промяна в начина на работа на мозъка и отделните му зони. Едни от тях остават настроени като за левичар, а други се променят - като за човек, използващ предимно дясната си ръка. Въпросът е дали тези промени се отразяват на самия човек? Нормално в дясната половина на мозъка се осъществява контрола върху моторната функция на лявата част от тялото и обратното.
При изследването на левичари, десничари и такива, които пишели с двете ръце, проведено в Лондон, е установено, че при последните не става въпрос само за прехвърляне активността от едната в другата половина на мозъка. Чрез наблюдение с магнитен резонанс, е констатирана активна зона в дясната част на мозъка при десничари и обратното. У пишещите с две ръце, дясната зона също е била активна и то в значителна степен. Зоните, отговорни за планирането на движението обаче са останали също както при левичари, отново с по-изразена активност.
Психологът Клара Порак от Pennsylvania State University предупреждава, че въпреки по-изразената работа на мозъка, това не означава, че тези хора са застрашени в някакъв смисъл. Тя не смята, че той се натоварва излишно. Според нейни наблюдения другите действия, изпълнявани от хора, пишещи с двете си ръце, са с характеристиката на левичари - т.е. те не се засягат.
Тези данни показват, че някои зони от мозъка са модулируеми, докато други - не са.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumi     2011-09-01 16:18:47
Калина, благодарим Ви за намесата.
Очевидно при премоделирането на мозъка на родените левичари, принудени да пишат с дясна ръка, се губят част от способностите за концентрирано управление на буквените знаци. За сметка на това, тези хора са по-креативни. :)
Поздрави!
Калина     2011-08-31 17:29:22
до сайта: писане се пише с А!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Системният лупус може да имитира всички други болести

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter