ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Левичарите, които прописват с дясната ръка, променят и мозъка си

Puls.bg   |   20 юли 2007   |   Коментари 2
   
   
Левичарите, които прописват с дясната ръка, променят и мозъка си

При левичарите, които по-късно са започнали да пишат и с дясната ръка, е открита промяна в начина на работа на мозъка и отделните му зони. Едни от тях остават настроени като за левичар, а други се променят - като за човек, използващ предимно дясната си ръка. Въпросът е дали тези промени се отразяват на самия човек? Нормално в дясната половина на мозъка се осъществява контрола върху моторната функция на лявата част от тялото и обратното.
При изследването на левичари, десничари и такива, които пишели с двете ръце, проведено в Лондон, е установено, че при последните не става въпрос само за прехвърляне активността от едната в другата половина на мозъка. Чрез наблюдение с магнитен резонанс, е констатирана активна зона в дясната част на мозъка при десничари и обратното. У пишещите с две ръце, дясната зона също е била активна и то в значителна степен. Зоните, отговорни за планирането на движението обаче са останали също както при левичари, отново с по-изразена активност.
Психологът Клара Порак от Pennsylvania State University предупреждава, че въпреки по-изразената работа на мозъка, това не означава, че тези хора са застрашени в някакъв смисъл. Тя не смята, че той се натоварва излишно. Според нейни наблюдения другите действия, изпълнявани от хора, пишещи с двете си ръце, са с характеристиката на левичари - т.е. те не се засягат.
Тези данни показват, че някои зони от мозъка са модулируеми, докато други - не са.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

rumi     2011-09-01 16:18:47
Калина, благодарим Ви за намесата.
Очевидно при премоделирането на мозъка на родените левичари, принудени да пишат с дясна ръка, се губят част от способностите за концентрирано управление на буквените знаци. За сметка на това, тези хора са по-креативни. :)
Поздрави!
Калина     2011-08-31 17:29:22
до сайта: писане се пише с А!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter