ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо не падаме от леглото по време на сън?

Puls.bg   |   07 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо не падаме от леглото по време на сън?

Източник: iStockphoto

Докато спим, в телата ни се случват много неща. Например, не е нужно да сме будни, за да продължаваме да дишаме и да отделяме хормон на растежа. За някои хора не е нужно да са будни, за да стоят прави или да се разхождат. По подобен начин не е нужно да сме будни, за да не падаме от леглото: сякаш тялото ни знае границите на иначе не особено широките пространства, върху които лежим. Как е възможно това?

 

За да отговорим на този въпрос, нека започнем малко отдалеч. 

 

Съставен от милиарди нервни клетки, всяка от които може да установява контакт с хиляди или дори десетки хиляди други, мозъкът неминуемо е най-сложният орган в човешкото тяло. Мнозина обаче вярват, че човек използва само 10% от своя мозък. Така, например, въпросник от 2013 г., изготвен от The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research, демонстрира, че около 65% от американците споделят подобен възглед – мит, който бива повтарян многократно в статии, телевизионни програми и филми.

 

Въпреки че е вярно, че не всички мозъчни области са активни едновременно, стандартните ни методи за мозъчна визуализация могат да покажат, че повечето области, подобно на мускулите, са активни в продължение на 24 часа. Не е случайно при това положение, че мозъкът, който представлява само три процента от теглото на тялото, използва цели 20 процента от енергията му.

 

 

Човешкото тяло има сензори във всеки мускул, сухожилие и лигамент, известни като проприоцептивни рецептори, чиято роля е да осигуряват на мозъка важна информация за динамиката на света, включително къде тялото или част от тялото се намира пространствено във всеки един момент.

 

Имайки предвид казаното до тук, мозъкът остава изключително активен дори по време на сън: той не изключва вътрешната си система за мониторинг, проявява чувствителност към дискомфорт, към звук и движение, както и редовно регулира позицията на тялото, бидейки наясно с разположението в пространството за спане. 

 

Що се отнася до малките деца, които от време на време падат от леглото, тяхната проприоцепция е още недоразвита. Не само това, но не забравяйте, че те променят формата си постоянно, учейки се как телата им се вписват в околната среда. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter