ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

10-часовият сън скъсява живота ни

Puls.bg   |   10 август 2018   |   Коментари 0
   
   
10-часовият сън скъсява живота ни

Източник: iStockphoto

Ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association показва, че и твърде многото сън може да оказва негативни ефекти върху организма. Проучена е база данни от 74 различни изследвания, в които общо са взели участие три милиона души.


Изводите от изследванията са насочени към връзката между необходимостта от повече сън и здравословното състояние на организма. Нуждата от сън с продължителност повече от 8-9 часа се посочва като маркер за наличието на здравословни проблеми.


Проучването показва, че лица, при които сънят е с продължителност повече от 10 часа рискът за смъртен изход, предизвикан от инфаркт или инсулт е по-висок в сравнение с тези, при които 8 часа сън са достатъчни. Процентът на сърдечносъдовите заболявания нараства до 49% при хората, които предпочитат и имат необходимост от по-дълъг сън.


В изследването се посочва и повишената вероятност за преждевременна смърт при 30% от лицата имащи нужда от поне 10 часа сън дневно, в сравнение с тези, при които необходимият нощен сън е в рамките на 7-8 часа.


Един от начините, които посочват учените за „измъкване“ от омагьосания кръг на продължителния сън е навиване на аларма за по-ранен час на ставане от този на собствения ни биологичен часовник.


По време на сън се забавя сърдечната и дихателната дейност, както и отговорът към различни външни стимули. Паралелно с това намаляват по интензивност катаболните процеси в организма, за сметка на засилващите се анаболни процеси.


От проучването става ясно, че не само малкото количество сън може да носи рискове за здравето ни, но и прекомерното часове на ден, прекарани в сън също оказват негативно влияние върху организма.


Специалистите препоръчват нощният сън да бъде в рамките на 7-8 часа. Следобедните дрямки също могат да оказват ободряващ ефект, но в рамките на 30-40 минути, защото в противен случай дългият следобеден сън може да наруши нощния сън, което от своя страна да доведе до чувство за неотпочиналост и сънливост през деня.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter