ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Навиците, които да избягваме преди сън

Puls.bg   |   18 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Навиците, които да избягваме преди сън

Източник: iStockphoto

Пълноценният сън е важен, не само за да изглеждаме по-млади и красиви, а и по ред здравословни причини.

 

Независимо дали става въпрос за трудно заспиване, будуване често през нощта или ранно събуждане, всичко това може да доведе до забавено мислене, раздразнителност, тромавост и изтощение. И още по-лошо -  дългосрочните последици от недостатъчния сън и разстройствата на съня са свързани с широк спектър от вреди за здравето, включително повишен риск от хипертония, диабет, затлъстяване, депресия, инфаркт и инсулт.

 

Ето кои навици трябва да избягваме, за да подобрим съня си:

 

  • Без консумация на кофеин 10 часа преди лягане

Добре е да спрем консумацията на кофеинови напитки десет часа преди лягане. Това обикновено е времето, необходимо на тялото да изчисти кофеина от кръвообращението и да елиминира стимулиращите му ефекти.

 

  • Никаква храна и алкохол 3 часа преди лягане

Трябва да сме приключили с храненето и употребата на голямо количество алкохол поне три часа преди лягане. Това помага да избегнем киселините (стомашен рефлукс) и прекъсването на съня сън. Алкохолът ни прави сънливи, но това нарушава естествения цикъл на съня и прекъсва ценния дълбок сън. Освен това, организмът няма време да преработи толкова бързо поетата храна, преди да заспим.

 

  • Не се работи 2 часа преди лягане

Прекратяват се всички дейности, свързани с работата. Не трябва да водим служебни разговори, да проверявате мейли, да четем доклади и т.н. най-малко два часа преди лягане. Особено важно е и да спрем да мислим за задачите, които трябва да свършим в офиса на следващия ден. Всичко това не позволява на мозъка да се "разтовари" от цялата информация, приета през деня.

 

 

  • Без телевизия и интернет 1 час преди лягане

Всичката техника в дома трябва да се изключи поне час преди лягане. Светлините и излъчванията от екрана затруднява заспиването. По-добре да прекараме това време, четейки книга, разговаряйки със семейството, медитирайки или извършвайки друго полезно за нас действие.

 

  • Отлагането на алармата

Последното изкушение, което трябва да избягваме, идва на сутринта. Ако се събудим от звука на алармата, не е препоръчително да натискаме бутона "Snooze". Освен че е по-вероятно да закъснеем, ще трябва да бързаме повече за работа. А повторното заспиване за няколко минути, след като вече сме се събудили, ще ни направи още по-изморени.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter