ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Няколко съвета от специалисти при безсъние

Puls.bg   |   05 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Няколко съвета от специалисти при безсъние

Източник: iStockphoto

На всички ни се е случвало понякога мозъкът ни да си прави лоша шега и да не ни позволява да спим. Започва едно мислене за проблемите, премисляне и връщане на стари случки в главата, което може да ни държи будни и цяла нощ.

 

Съзерцателните мисли могат да бъдат и знак за сериозно психичeско състояние като тревожност, но в повечето случаи се случва, когато сме пренатоварили мозъка си с мисли.

 

Ясно е, че няма универсално решение за всеки, страдащ от безсъние. Тези 8 съвета от специалисти обаче може и да помогнат в безсънните нощи:

 

Разсейте се

 

Най-голямата предпоставка за сън е спокойният ум. Затова, когато усетим, че започваме да мислим за тревожни за нас неща, трябва да прекратим процеса. Специалистите съветват да започнем да правим безсмислени списъци наум. Като това как ще обзаведем собствения си самолет, с който ще обиколим света, например. Може да бъде всичко, интересно за нас, което не ни позволява да се фокусираме върху проблемите си.

 

Опитайте да останете будни

 

Според експертите прекаленото ни желанието за бързо заспиване, понякога е причината да не успяваме. Тук идва парадоксалното мислене. Ако си дадем парадоксалната инструкция да останем будни, ще бъде по-вероятно да заспим, смятат те. Успеем ли да се почувстваме комфортно с идеята да останем будни, без ежедневните ни тревоги или чувството за неудовлетвореност да ни притесняват, нивото на възбуда спада.

 

Напишете всичко, което Ви тревожи

 

Ако минат повече от 20 минути, след като сме легнали и не успяваме да заспим, по-добре е да станем от леглото и да вземем лист хартия. На него трябва да напишем всички притеснения, които имаме – и реалните и хипотетичните. Специалистите твърдят, че това ни помага да разграничим проблемите си. За истинските е добре да предприемем план за действие, а въображаемите – да се научим да премахваме от главата си. Тази терапия помага за сваляне на напрежението и по-лесно заспиване.

 

 

Дишайте дълбоко

 

Терапевтите са на мнение, че дълбокото дишане действа като мощна техника за отвличане на вниманието. Ако е съчетана и с броене, е още по-ефективна. Това става като вдишаме дълбоко въздух, преброим до пет и издишаме. По този начин мозъкът ни се съсредоточава в дишането и ни разсейва от затрудненото спане.

 

Не опитвайте усилено да заспите

 

Трябва да се опитаме да не се борим или да полагаме толкова усилия, за да преодолеем безсънието, тъй като това може да го влоши. Един успешен подход за преодоляване на този негативен цикъл е да се научим да наблюдаваме и приемаме този си проблем, без да се противопоставяме.Това помога за по-лесното му разрешаване.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter