ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Обструктивна сънна апнея – по-сериозна, отколкото мислим

Puls.bg   |   27 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Обструктивна сънна апнея – по-сериозна, отколкото мислим

Източник: iStockphoto

Сънната апнея (апнея – от лат. липса на дишане, спиране на дишането) е често срещано състояние, което се характеризира с епизоди на спиране на дишането по време на сън. За апнея се смята спиране на дишането за над 10 секунди. Сънната апнея може да доведе до непълноценен сън, значителна сънливост през деня и безсъние. Ако се остави без лечение, може да допринесе за влошаването на състояния като високо кръвно налягане, редица сърдечни заболявания и други.

 

Има няколко вида сънна апнея:

  • Централна сънна апнея – при нея се наблюдават нарушения в сигналите, които изпраща мозъка до дихателните мускули;
  • Обструктивна (поради запушване) – по-честа форма на заболяването, дължи се на отпускане в тонуса на мускулите в гърлото;
  • Комплексна или смесена сънна апнея – това е форма на сънна апнея, която е комбинация от двете. Обикновено се получва, когато възникне централна сънна апнея по време на лечение обструктивна сънна апнея със СРАР или ВРАР апарати. 

Ние ще разгледаме обструктивната сънна апнея. Тя е свързана и с по-голям риск от депресия.

 

Симптоми включват: силно хъркане, безсъние, сънливост през деня, нарушения в концентрацията, високо кръвно налягане.

 

Трябва да се уточни, че не всички, които хъркат, имат сънна апнея и не всички, които имат сънна апнея, хъркат. Нормалното хъркане се различава от сънната апнея по начина, по който се чувства човек през деня. Първото не нарушава качеството на съня, както сънната апнея и не предизвиква сънливост и умора.

 

 

През последните пет години в САЩ, например, има случаи на катастрофи, заради заспали шофьори зад волана. Причина за което е било именно това състояние. Шофьорите със сънна апнея са почти пет пъти по-склонни да бъдат замесени в произшествие с моторни превозни средства, отколкото други шофьори. Затова няма причина да се отлага лечението.

 

Има много възможности за контролиране на състоянието, защото залозите не са малки.

 

Много важен фактор за успешното лечение на състоянието са промените в начина на живот. Те включват: отказване от тютюнопушенето, спиране употребата на алкохол или алкохолни напитки няколко часа преди сън, избягване на спенето по гръб.

 

Когато състоянието е по-сериозно, се налага използването на специални маски: CPAP и ВРАР – апарати, които автоматично подават въздух. При по-тежките случаи се препоръчва хирургично лечение, ако другите методи не помагат. То включва премахване на пречещите тъкани, в повечето случаи тъкан от задната част на устата и горната част на гърлото. Обикновено по време на процедурата се премахват и сливиците.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter