ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Краткият сън – по-опасен от дългото будуване

Puls.bg   |   25 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Краткият сън – по-опасен от дългото будуване

Източник: iStockphoto

Че продължителното безсъние е опасно за здравето е ясно отдавна, но доскоро нямаше яснота откъде точно идва рискът – дали от краткия сън или от твърде дългия период на будуване. Това се оказва един от най-важните въпроси, вълнуващи експертите по съня и в последните години те усилено търсят отговор. Скорошна публикация в авторитетния журнал Proceedings of the National Academy of Sciences показва, че въпросът вече има отговор.

 

В опита си да изяснят дали по-опасен е много краткят сън, или много продължителното бодърстване, учените използват много интересен подход. Те проследяват 20 доброволци, които в продължение на 32 дни живеят в затворена среда с изкуствено скъсено до 20 часа денонощие. В рамките на тези 20 часа на участниците се осигуряват 5 часа за сън и 15 часа за бодърстване. За контрола е използвана група от същия брой хора, които също спят по 5 часа, но денонощието им е стандартно и будната фаза за тях е 19 часа. Целта на този интересен подход е да съпоставят последствията от краткия петчасов сън в условията на по-дълго и по-краткотрайно бодърстване.

 

В рамките на 32 дни е проследено общото състояние на участниците и в двете групи. Установено е, че забавянето на реакциите, сънливостта и общата отпадналост са еднакво сериозни за всички тях. Според учените това доказва, че много по-сериозна негативна роля за здравето има недостатъчният сън, а не по-изтощителният дневен режим.

 

Учените установяват още едно доказателство за това. Те съпоставят данните от изолираната група хора с 5-часов сън и 15-часово будуване с данните от още една контрола група. Хората в нея също са оставяни будни за по 15 часа на денонощие, но останалите 9 часа са прекарвали в сън. При тях са липсвали каквито и да било от оплакванията, регисатрирани при групата с 5-часов сън.

 

 

Заключенията и от двете наблюдения са красноречиви. Краткият сън е негативен фактор, дори при по-скъсен период на бодърстване през деня. От друга страна, пълноценният сън може успешно да компенсира последствията от дори по-дългите периоди на будуване през деня. Дефицитът на сън, а не твърде дългият период, прекаран в будно състояние, е това, което пречи на доброто ни здраве и ни изтощава физически и психически.

 

Проучването представлява своеобразна стъпка напред към по-доброто разбиране важността на съня и последствията от безсънието. Дори прекарващите в пълно спокойствие своите дни се нуждаят от достатъчно дълъг сън за възстановяване на мозъка и за поддържане на нормалния ритъм на биологичния си часовник.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Лаймска болест – лабораторни изследвания за доказване

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter