ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 причини за честото събуждане през нощта

Puls.bg   |   27 април 2018   |   Коментари 0
   
   
4 причини за честото събуждане през нощта

Източник: iStockphoto

Проблемите със съня са много разнообразни и разпространението им в забързания 21-ви век е рекордно за историята на човечеството. И докато за много хора, измъчвани от хронично безсъние, е трудно за заспят преди 2-3 часа нощес, то други се будят принудително тогава, бидейки част от тези, страдащи от често събуждане през нощта.

 

И в двата случая сънят се оказва недостатъчен и в дългосрочен план може да има редица негативни последствия. Дългосрочното подобряване на съня при тези хора изисква да се елиминират причините за проблемите със съня. В случаите на често събуждане през нощта може да се откроят няколко такива.

 

Напредването на възрастта
Напълно нормално е моделът и качеството на съня ни да се променя с хода на годините. Факт е, че възрастните хора едновременно заспиват по-трудно и са склонни да се будят по-често през нощта. Причина за това са възрастовите промени в хормоналната секреция и в неврологичните функции. От една страна те водят до по-ниски нива на мелатонина и трудности със заспиването вечер. От друга страна, водят до съкращаване фазата на дълбокия сън, което прави съня при възрастните хора по-повърхностен и той често се прекъсва нощем. 

 

Твърде топла или студена спалня
Проследяването на причините за честото събуждане нощем може да доведе и до неочаквани открития. Сред най-подценяваните фактори, влияещи на качеството и продължителността на съня, е температурата в спалнята. Според експертите оптималните градуси за спалното помещение са в границите между 17 и 19.

 

Рефлукс
Честото събуждане през нощта може да е провокирано и от здравословни фактори. Гастроезофагеалният рефлукс, или киселини в стомаха, е типичен пример за това. Счита се, че поне 80% от хората с рефлукс имат проблеми със съня, които най-често се изразяват в трудно заспиване или неколкократно прекъсване на съня. Типичен симптом, по който да се заключи, че причина за честото събуждане през нощта е именно рефлуксът, са неприятният вкус в устата и паренето в гърлото при събуждане.

 

 

Сънна апнея
Това е най-честата причина за често събуждане през нощта, провокирано от здравословни проблеми. Събуждането тук е защитен механизъм, резултат критично разреждане на дишането и от намаляването притока на кислород към мозъка. Това е една от сериозните причини за често събуждане през нощта, която изисква по-комплициран подход. Средства за успешно овладяване на сънната апнея и подобряване на съня обаче има.

 

При всички случаи на често събуждане през нощта е желателно да се търсят природни и безопасни средства за подобряване на съня. Те може да включват промени в хранителния режим или физическата активност, в интериора и отоплението на спалнята и др. Само когаот подобни мерки се окажат неефективни, може да се разчита на сънотворни средства, предписани от специалист.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter