ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пълнолуние и безсъние – има ли причинно-следствена връзка?

Puls.bg   |   14 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Пълнолуние и безсъние – има ли причинно-следствена връзка?

Източник: iStockphoto

Че фазите на луната влияят на човешкото поведение и съня, се подозира отдавна, но вече има и научни потвърждения за причинно-следствената връзка между пълнолунието и проблемите със съня.

 

Ясната зависимост открива тригодишно проучване на състоянието на съня при 30 души в Базел, Швейцария.

 

Учените установяват, че пълнолунието оказва съществено влияние върху съня ни в различни аспекти, провокирайки 3 ефекта:
•    Удължава времето, необходимо за заспиване – т.нар. латентност на съня;
•    Намалява продължителността на съня:
•    Влошава качеството му;

 

Разбира се, специфичното влияние на луната върху съня не се долавя при всеки човек с една и съща сила. Най-податливи на влошаване качеството и продължителността на съня по време на пълнолуние са хората, изпитващи хронично безсъние и недоспиване. При тях проблемите със съня отбелязват ясен пик в нощите, в които се отчита пълнолуние. Установено е, че продължителността на съня се намалява средно с около 30 минути на нощ. Сама по себе си това не е много сериозна разлика, но комбинирана с по-трудното заспиване вечер тя е причина тази група хора да се оплакват от сериозно недоспиване и отпадналост след нощи с пълнолуние.


 Като основен фактор, обясняващ причинно-следствената връзка между пълнолунието и качеството на съня, учените посочват влиянието на фазата на луната върху секрецията на мелатонин в тялото. Установено е, че в периоди на пълна луна количеството секретиран хормон на съня е по-ниско, отколкот ов нормални ситуации. Като допълнение към и без това нарушената секреция на мелатонин при хора с хронични проблеми със съня, тази особеност ясно обяснява защо проблемите им се влошават при пълнолуние.

 

 

Най-интересното в случая е как влиянието на луната върху съня се е запазило до такъв напреднал етап от еволюционнот развитие на човека. Според учените по-силната нощна осветеност в дните на пълнолуние нормално е нарушавала съня в праисторически времена, когато хората са спели под открито небе. Тогава силната вечерна светлина буквално е обърквала мозъка и той не е успявал навреме да настрои работата на организма към режим за сън. При такива условия трудното заспиване би било напълно обяснимо.

 

Проучването на научния екип в Базел обаче е проведено в лабораторни условия при пълна липса на светлина в спалнята на участниците дори в дните на пълнолуние. Фактът, че дори при такива условия влиянието на луната върху съня продължава да се усеща, показва, че причинно-следствената връзка в случая е вродена и инстинктивна, а не само зависима от външни обстоятелства.

 

Нарушенията на съня в дните на пълнолуние са напълно нормални за хората с хронични проблеми с него. И няма изгледи тази зависимост да изчезне с времето. Малко по-засилени грижи за подобряване на съня в дните около пълнолунието са най-логичната препоръка за превенция на недоспиването.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter