ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-добрите пози за сън за облекчаване на болки в гърба

Puls.bg   |   07 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Най-добрите пози за сън за облекчаване на болки в гърба

Източник: iStockphoto

Около една трета от денонощието ни преминава в леглото и повечето от това време прекарваме в сън. Затова позата, в която спим, може да има голямо значение за появата и за преодоляването на различни физически неразположения и болежки. В това число влизат и болките в гърба.

 

Намирането на оптималната позиция на тялото по време на сън е важно не само за подобряване качеството и релаксиращия ефект на съня. То може да помогне и за облекчаване на болката по цялото протежение на гърба – от кръста до раменете.

 

Всяка поза по време на сън се асоциира с различен натиск върху мускулатурата и нервните окончания в определени зони на тялото и с различно влияние върху кръвообращението в тези зони. Така при редовно спане в определена поза може да се отключат болкови оплаквания. Колкото по-неутрална и комфортна е позата на тялото по време на сън, толкова по-нисък е рискът от подобни оплаквания и толкова по-лесно може те да се преодолеят.

 

Спане по гръб
Тази поза се препоръчва за облекчаване болките високо в гърба – в областта на раменете и врата. Спането по гръб поддържа мускулатурата на гърба максимално релаксирана и щади в най-голяма степен гръбнака, поддържайки го в една линия с врата и главата. Препоръчително е да се ползва възглавница, която най-пълно да компенсира извивките на врата и да не го натоварва по време на сън.

 

 

Спане на една страна
За хората, които страдат от болки ниско в гърба – в областта на кръста и опашната кост, единствена препоръчителна поза е спането настрани. Това е позицията на тялото, която в най-малка степен натоварва мускулатурата и нервните окончания в ниските зони на гърба и може да има силно облекчителен ефект върху болките в тези зони.

 

Спането по корем е най-натоварващата поза за цялото протежение на гърба. Затова е препоръчително то да се избягва при всякакъв тип болка високо или ниско в областта на гърба, раменете и кръста.

 

Откриването на най-комфортната и релаксираща поза е основно средство както за подобряване на съня, така и за облекчаване на болките в гърба. Важно е тази практика да се комбинира с промени в позата на тялото по време на ходене и при продължително седене, за да се постигне максимален ефект за предотвратяване последващата поява на подобни болки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising