ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 сериозни странични ефекти от сънотворните

Puls.bg   |   14 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
5 сериозни странични ефекти от сънотворните

Източник: iStockphoto

Сънотворните лекарства са ефективно средство за подобряване на съня, към което се насочват милиони от хората с хронично безсъние. Дори високата им ефективност срещу безсънието обаче невинаги е достатъчно добра компенсация за многото странични ефекти на тези медикаменти. И след като хроничните проблеми със съня са признати за социално значим проблем в много страни, все по-важно става да се изясни цената, която плащаме, за да подобрим съня си чрез сънотворни лекарства. Цената, изразяваща се в сериозните последствия от страничните им ефекти.

 

Сънотворните не са чудодейни медикаменти и запознаването със страничните ефекти от действието им е задължително за всеки, дори когато се приемат по лекарско предписание. Рискът от развитие на зависимост е най-популярният от възможните нежелани ефекти. Но има още няколко.

 

Постоянна сънливост през деня
Повечето от хората, които за първи път приемат сънотворно лекарство, съобщават за сериозна сънливост на следващия ден. Тя често е придружена от трудно концентриране на вниманието, обърканост и забавени реакции. Организмът успява да се адаптира към такива състояния и мозъкът успешно притъпява усещането за сънливост при системна употреба на съностворни. Притъпеното усещане обаче не означава, че страничният ефект е преодолян. Той е траен и не бива да се подценява.

 

Халюцинации и кошмари
Блокирането на определени мозъчни центрове под влияние на някои сънотворни може да реши един тип проблеми със съня, като безсънието и трудното заспиване, но може да отключи други. При продължителна употреба на сънотворни се установява зачестяване на оплакванията от кратки дневни халюцинации или неспокоен сън с кошмари.

 

Влошаване на сънната апнея
За хората, при които проблемите със съня са провокирани от сънна апнея, приемът на сънотворни може да влоши и двата проблема. Сънната апнея се провокира от блокиране на въздухоносните пътища по време на сън, а седативният ефект на някои сънотворни може допълнително да отслаби мускулния тонус и да влоши проявите на апнеята.

 

 

Повишен риск от деменция
Много проучвания от последните години асоциират прекомерния прием на приспивателни с повишен риск от трайна дегенерация на мозъчната дейност и развитие на различни форми на деменция, включително болест на Алцхаймер. За рисков фактор се счита приемът на този тип медикаменти за повече от три месеца.

 

Всички тези странични ефекти са повод злоупотребите със сънотворни да се разглежда като проблем с широко обществено значение, а допълнителен повод за тревоги дават статистическите данни, според които над 4% от хората над 20-годишна възраст в световен мащаб са потребители на такива продукти.

 

Сънотворните трябва да се разглеждат като последен избор за решаване на проблемите със съня. Към приема им трябва да се пристъпва, едва когато са изпитани всички природни средства за подобряването му. Освен това е задължително сънотворни медикаменти да се приемат само след лекарско решение и само за краткосрочно овладяване на сериозни нарушения на съня.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising