ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спирането на хъркането може и да не е трудно

Puls.bg   |   09 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Спирането на хъркането може и да не е трудно

Източник: iStockphoto

Блажени са хъркащите и радващи се на спокоен и дълбок сън хора, но тежкò на делящите тяхната постеля. Проблемът с хъркането при съвместно съжителство вероятно е стар колкото човечеството, но експертите по съня считат, че решение може да бъде намерено. И предлагат няколко метода за това.

 

Рискът човек да започне да хърка се повишава с напредването на възрастта и с натрупването на излишни килограми, но проблемът може да се появи във всяка възраст и поради още куп причини. Затова и предложенията на експертите за спиране на хъркането са разнообразни и сред тях всеки може да открие най-подходящата според естеството на своя проблем.

 

Промяна на позата на сън
Счита се, че най-склонни към хъркане са хората, които обичайно спят по гръб. В тази поза мастната тъкан около брадичката, както и езика може да блокират нормалния път на въздуха през гърлото. Последствието е ясно – колкото по-възпрепятстван е в преминаването си вдишваният и издишван въздух, толкова по-силна е вибрацията на тъканите по въздухоносните пътища и толкова по-мощно е хъркането. Затова експертите препоръчват на хъркащите хора да свикнат да спят на една страна. Лесен трик – ако половинката ви похърква нощем, побутвайте я, докато се обърне настрани.

 

Леко регулиране на теглото
Когато хъркането e ново събитие, което не ви е тормозело домомента, много вероятно е причина за него да е натрупването на излишни килограми. Оформянето на двойна брадичка е знак, че и проблемът с хъркането скоро ще бъде част от живота ви, поради причините посочени по-горе. Затова регулирането на теглото е ключова превантивна стъпка срещу хъркането и първостепенна такава за хората, при които проблемът се е появил скоро.

 

Упражнения за език
Счита се, че тренирането на езика може да подпомогне борбата с хъркането, стягайки мускулатурата на гърлото и гарантирайки оптимална проходимост на въздуха по време на сън. За целта може да се прилагат всякакви техники, при които първо върхът, а след това и основата на езика се притискат към небцето или зъбите. Много лесно се усеща напрягането на мускулатурата на гърлото при такива движения и с по няколко повторения дневно техниката може да има позитивен ефект върху хъркането.

 

 

Медицински средства – за и против?
Широко популярните аптечни средства за овладяване на хъркането се прилагат с различна ефективност в зависимост от това дали хъркането е през устата или през носа. Лепенките за нос поддържат ноздрите отворени нощес и облекчават дишането при хора, които хъркат поради проблеми с носа. Хъркането през устата обаче е по-сериозен проблем и решаването му изисква по-сериозни мерки, най-вече защото може да се дължи на сънна апнея. Това е често срещана причина за хъркане и в детска възраст, най-често при деца с някаква форма на затлъстяване.

 

Във всички случаи, в които хъркането е провокирано от сънна апнея, се налага консултация с лекар за превенция на евентуални усложнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

vlady     2018-02-14 10:18:26
Оптималното ниво на хъркане е 80-90dB - при по-силно има риск от здравословни проблеми, по-слабото не се чува достатъчно добре. Човек трябва да се стреми да достигне такова ниво и да бичи дъски нощем.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising