ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спирането на хъркането може и да не е трудно

Puls.bg   |   09 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Спирането на хъркането може и да не е трудно

Източник: iStockphoto

Блажени са хъркащите и радващи се на спокоен и дълбок сън хора, но тежкò на делящите тяхната постеля. Проблемът с хъркането при съвместно съжителство вероятно е стар колкото човечеството, но експертите по съня считат, че решение може да бъде намерено. И предлагат няколко метода за това.

 

Рискът човек да започне да хърка се повишава с напредването на възрастта и с натрупването на излишни килограми, но проблемът може да се появи във всяка възраст и поради още куп причини. Затова и предложенията на експертите за спиране на хъркането са разнообразни и сред тях всеки може да открие най-подходящата според естеството на своя проблем.

 

Промяна на позата на сън
Счита се, че най-склонни към хъркане са хората, които обичайно спят по гръб. В тази поза мастната тъкан около брадичката, както и езика може да блокират нормалния път на въздуха през гърлото. Последствието е ясно – колкото по-възпрепятстван е в преминаването си вдишваният и издишван въздух, толкова по-силна е вибрацията на тъканите по въздухоносните пътища и толкова по-мощно е хъркането. Затова експертите препоръчват на хъркащите хора да свикнат да спят на една страна. Лесен трик – ако половинката ви похърква нощем, побутвайте я, докато се обърне настрани.

 

Леко регулиране на теглото
Когато хъркането e ново събитие, което не ви е тормозело домомента, много вероятно е причина за него да е натрупването на излишни килограми. Оформянето на двойна брадичка е знак, че и проблемът с хъркането скоро ще бъде част от живота ви, поради причините посочени по-горе. Затова регулирането на теглото е ключова превантивна стъпка срещу хъркането и първостепенна такава за хората, при които проблемът се е появил скоро.

 

Упражнения за език
Счита се, че тренирането на езика може да подпомогне борбата с хъркането, стягайки мускулатурата на гърлото и гарантирайки оптимална проходимост на въздуха по време на сън. За целта може да се прилагат всякакви техники, при които първо върхът, а след това и основата на езика се притискат към небцето или зъбите. Много лесно се усеща напрягането на мускулатурата на гърлото при такива движения и с по няколко повторения дневно техниката може да има позитивен ефект върху хъркането.

 

 

Медицински средства – за и против?
Широко популярните аптечни средства за овладяване на хъркането се прилагат с различна ефективност в зависимост от това дали хъркането е през устата или през носа. Лепенките за нос поддържат ноздрите отворени нощес и облекчават дишането при хора, които хъркат поради проблеми с носа. Хъркането през устата обаче е по-сериозен проблем и решаването му изисква по-сериозни мерки, най-вече защото може да се дължи на сънна апнея. Това е често срещана причина за хъркане и в детска възраст, най-често при деца с някаква форма на затлъстяване.

 

Във всички случаи, в които хъркането е провокирано от сънна апнея, се налага консултация с лекар за превенция на евентуални усложнения.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

vlady     2018-02-14 10:18:26
Оптималното ниво на хъркане е 80-90dB - при по-силно има риск от здравословни проблеми, по-слабото не се чува достатъчно добре. Човек трябва да се стреми да достигне такова ниво и да бичи дъски нощем.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter