ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

6 причини за ходенето на сън

Puls.bg   |   07 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
6 причини за ходенето на сън

Източник: iStockphoto

Ходенето на сън, известно като сомнамбулизъм, е сравнително честа форма на разстройство на съня, но все още запазва аурата си на медицинска мистерия. Предполага се, че от гледна точка на здравето ходенето по време на сън не е опасно състояние, стига да се елиминира рискът от странични инциденти.

 

Най-големи противоречия носи изясняването на причините за ходене по време на сън. Съвременните проучвания носят различни данни в тази насока, но вече има няколко утвърдени фактора, които се посочват като рискови и предразполагащи към сомнамбулизъм.

 

От една страна ходенето на сън се счита за нормално състояние в детска възраст. Проучванията сочат, че около 15% от децата до 12-годишна възраст ходят на сън, като след това постепенно изживяват сомнамбулизма без никакви негативни последствия. По-сериозен интерес буди ходенето по време на сън при възрастните. Установено е, че около 3% от тях са сомнамбули и при голяма част състоянието се проявява много често.

 

Оказва се, че проблемът постепенно може да се овладее, ако се елиминират подлежащите причини.

 

Здравословни проблеми
Изявата на определени остри или хронични заболявания може да подейства като отключващ фактор за изява и на сомнамбулизма. В тази група попадат и физически, и емоционални проблеми като мигрена, предменструален синдром, централна или обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака, хипертиреоидизъм, депресия.

 

Хронично недоспиване
Честото лишаване от достатъчно сън също се асоциира с отключване на проблема ходене по време на сън при възрастни. Подобряването модела на съня обикновено помага за бързо елиминиране на нарушението.

 

Странични ефекти от някои лекарства
Проучвания показват, че някои успокоителни и сънотворни лекарства може да променят механизмите на съня в отделните му фази и да доведат до трудно събуждане на човека при позиви за уриниране например. В такива случаи отскачането до тоалетната е в състояние на полусън, като е възможно сомнамбулът изобщо да не открие санитарното помещение.

 

Други външни фактори
Документирани са случаи, когато ходенето на сън се отключва при смяна на леглото, спане на ново и непознато място, при оставане на светеща лампа в спалнята или при често пътуване.

 

 

Стрес и тревожност
Натрупаният прекомерен стрес и асоциираната с него тревожност е най-честата причина за ходене по време на сън във всяка възраст. Това е и най-лесно преодолимият рисков фактор, като всяка техника за облекчаване на стреса води до елиминиране на проблема.

 

Генетична обремененост
Това е най-сериозният и перманентен предразполагащ към сомнамбулизъм фактор. Той няма как да се елиминира, но ако се вземат мерки за намаляване влиянието на горепосочените фактори, проблемът с ходенето на сън може да се облекчи и при наследствено предразположените хора.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter