ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко важна е възглавницата за съня?

Puls.bg   |   02 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко важна е възглавницата за съня?

Източник: iStockphoto

Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията трябва да е основно условие при избора ни на възглавница. Така се оказва, че всеки член на семейството има своите специфични нужди – от по-ниска или от по-висока възглавница, от твърда или мека. За някои хора възглавница дори не е необходима и те се чувстват достатъчно удобно в леглото и без нея.

 

Ролята на удобната възглавница не бива да се подценява, защото в много случаи обратното е причина за поява на различни нарушения на съня.

 

За всеки, който още не е открил най-удобната за себе си възглавница експертите дават няколко препоръки, на база на предпочитаната поза за сън.

 

Спящите по гръб като най-многобройна група е добре да се спрат на по-ниска и мека възглавница, която ще осигури неутрална позиция на главата и няма да държи врата повдигнат нагоре.

 

За хората, които спят настрани, е препоръчително да ползват по-висока и твърда възглавница, която ще компенсира разстоянието между ухото и рамото и също ще държи главата и врата в максимално неутрална позиция по време на сън.

 

Спането по корем често се посочва от експертите като най-голям враг на пълноценния сън, но ако усещате, че това е най-комфортната за вас поза, бихте могли да подобрите качеството на съня си именно с избор на удобна възглавница. Интересното в случая е, че спящите по корем следва да си подбират 2 възглавници за максимален нощен комфорт. Препоръчително е да полагат глава на по-висока, но мека възглавница, а по-тънка и твърда такава може да поставят под корема или бедрата си за балансиране позицията на тялото.

 

 

Последствията от неудобната възглавница далеч не се изчерпват с болките и сковаността на врата и раменете на сутринта. В дългосрочен план неудобната възглавница неизменно повлиява и качеството на съня. Резултатите от специализирано проучване показват, че в 91% от случаите на хронични проблеми със съня подмяната на възглавницата с по-удобна такава има много позитивен ефект за поддържането на по-спокоен и дълъг сън.

 

Разбира се, и спящите без възглавница не са застрахoвани срещу поява на проблеми със съня. В тези случаи причината трябва да се търси другаде, а потенциално решение на тези проблеми предлага именно изборът на една удобна възглавничка, подходяща за позата, в която обичат да спят.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter