ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко важна е възглавницата за съня?

Puls.bg   |   02 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Колко важна е възглавницата за съня?

Източник: iStockphoto

Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията трябва да е основно условие при избора ни на възглавница. Така се оказва, че всеки член на семейството има своите специфични нужди – от по-ниска или от по-висока възглавница, от твърда или мека. За някои хора възглавница дори не е необходима и те се чувстват достатъчно удобно в леглото и без нея.

 

Ролята на удобната възглавница не бива да се подценява, защото в много случаи обратното е причина за поява на различни нарушения на съня.

 

За всеки, който още не е открил най-удобната за себе си възглавница експертите дават няколко препоръки, на база на предпочитаната поза за сън.

 

Спящите по гръб като най-многобройна група е добре да се спрат на по-ниска и мека възглавница, която ще осигури неутрална позиция на главата и няма да държи врата повдигнат нагоре.

 

За хората, които спят настрани, е препоръчително да ползват по-висока и твърда възглавница, която ще компенсира разстоянието между ухото и рамото и също ще държи главата и врата в максимално неутрална позиция по време на сън.

 

Спането по корем често се посочва от експертите като най-голям враг на пълноценния сън, но ако усещате, че това е най-комфортната за вас поза, бихте могли да подобрите качеството на съня си именно с избор на удобна възглавница. Интересното в случая е, че спящите по корем следва да си подбират 2 възглавници за максимален нощен комфорт. Препоръчително е да полагат глава на по-висока, но мека възглавница, а по-тънка и твърда такава може да поставят под корема или бедрата си за балансиране позицията на тялото.

 

 

Последствията от неудобната възглавница далеч не се изчерпват с болките и сковаността на врата и раменете на сутринта. В дългосрочен план неудобната възглавница неизменно повлиява и качеството на съня. Резултатите от специализирано проучване показват, че в 91% от случаите на хронични проблеми със съня подмяната на възглавницата с по-удобна такава има много позитивен ефект за поддържането на по-спокоен и дълъг сън.

 

Разбира се, и спящите без възглавница не са застрахoвани срещу поява на проблеми със съня. В тези случаи причината трябва да се търси другаде, а потенциално решение на тези проблеми предлага именно изборът на една удобна възглавничка, подходяща за позата, в която обичат да спят.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising