ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дефицит на калций – честа причина за безсъние

Puls.bg   |   10 януари 2018   |   Коментари 1
   
   
Дефицит на калций – честа причина за безсъние

Източник: iStockphoto

Калцият е изключително важен макроелемент, чиято роля далеч не се изчерпва само с поддържането здравето на костите. Той има ключово значение за мозъчните функции и нервната система. При дефицит на калций в кръвта се налага той да се компенсира с извличането му от костната тъкан именно, за да се гарантират нормалните неврологични процеси, в това число и нормалният сън.

 

Балансът на калция в организма е ключов за оптималната секреция на невротрансмитерите серотонин и допамин, известни със своето успокояващо, релаксиращо мускулатурата и улесняващо съня действие. Калцият помага на мозъка да усвои незаменимата аминокиселина триптофан и да синтезира хормона на съня мелатонин.

 

Това обяснява защо храни, богати едновременно на калций и триптофан, са сред най-препоръчваните за прием при безсъние и други проблеми със съня.

 

По отношение поддържането на съня калцият действа в партньорство с друг важен микроелемент – магнезий. За подсигуряване на оптимален баланс между тях, гарантиращ нормален сън, се препоръчва ежедневният прием на калций и магнезий да бъде в съотношение 3:1.

 

Проучвания на хранителните навици на хората днес обаче показва, че балансът между двата ключови химични елемента често е нарушен. Това е сред основните, но подценявани от много хора причини за хронични проблеми със съня.

 

Дефицитът на калций възпрепятства производството на достатъчно количество мелатонин в мозъка. Негативните последици върху съня се проявяват много бързо, а ако приемът на макроелемента не се балансира, те често хронифицират.

 

 

Основните проблеми със съня при недостиг на калций се изразяват в неспокоен сън и често събуждане нощес. Недостатъчното количество калций затруднява и пълното релаксиране на мускулатурата вечер, което може да доведе и до трудности със заспиването. В дългосрочен план проблемите със съня се задълбочават. В това отношение дефицитът на калций се превръща в една от най-подценяваните и същевременно най-лесни за елиминиране причини за непълноценен сън.

 

За избягване негативните последствия върху съня много важно е приемът на калций да бъде съобразен с този на магнезий за поддържане на оптималния баланс в нивата на двата минерала, гарантиращ нормалното протичане на неврологичните процеси.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Mel     2018-01-16 11:22:38
Браво, най-после да си обясня защо не спя. След резултатите ще споделя колко е нивото на калция.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter