ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

По-малко от 6 часа сън при бременни води до гестационен диабет

Puls.bg   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
По-малко от 6 часа сън при бременни води до гестационен диабет

Източник: iStockphoto

Гестационният диабет е специфично състояние, отключвано по време на бременността. То се характеризира с повишена кръвна захар и се установява най-често през втората половина на бременността при жени, които преди да забременеят не са имали подобни проблеми.

 

Рискът от гестационен диабет нараства с хода на бременността под влияние на различни причини. Основните сред тях са наследствената предразположеност към диабет и начинът на живот. Ново проучване показва, че водеща особеност в начина на живот, която може да отключи гестационен диабет е недоспиването.

 

Според учените бременните жени, чийто сън редовно е по-кратък от 6 часа, са изправени пред 2 пъти по висок риск от гестационен диабет, в сравнение с жените, които спят по поне 8 часа на денонощие.

 

Установено е, че удължаването на съня през бременността влияе много позитивно на нивата на глюкозата в кръвта. По-дългият сън балансира хормоналните нива в организма, включително тези на инсулина. Така рискът от инсулинова резистентност и асоциираната с нея хипергликемия намалява. До момента тази зависимост беше потвърдена при различни възрастови групи, а вече и при бременни.

 

Установено е, че продължителността на съня на съвременния човек все повече намалява, а бременните жени не правят изключение. Проучванията показват различни промени в модела на съня през различните триместри, като всяка от тези промени има отношение към риска от гестационен диабет.

 

През първите три месеца на бременността най-често се установяват повишена сънливост и леко увеличаване продължителността на съня спрямо нормите от преди забременяването. Ефектът се асоциира с повишените нива на хормона прогестерон през първия триместър.

 

През втория триместър органогенезата и бързото нарастване размерите на плода водят до зачестяване позивите за уриниране през нощта и по-чести нощни събуждания. Общият ефект върху съня вече е негативен.

 

 

Най-осезаеми са проблемите със съня през третия триместър, когато едновременно се затруднява и заспиването, и поддържането на съня. Причина за това са както хормоналните, така и чисто физическите промени в тялото на жената.

 

Всички посочени изменения отслабват възможността на женския организъм да упражнява необходимия контрол върху нивата на кръвната захар. Проучванията сочат, че в резултат на тях от една страна може да се отслаби толерантността на клетките към кръвната глюкоза, а от друга – да се повиши инсулиновата резистентност. И в двата случая рискът от гестационен диабет се повишава. Научните данни сочат, че рискът е най-сериозен при продължителност на съня под 6 часа.

 

Тези данни поставят нормалния и пълноценен сън сред водещите цели през бременността, еднакво важни за здравето и на майката, и на плода. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter