ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Искрени ли сме, когато говорим насън?

Puls.bg   |   22 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Искрени ли сме, когато говорим насън?

Източник: iStockphoto

Счита се, че когато съзнанието е леко замъглено и не се контролира, например когато е под влияние на алкохола, човек най-лесно казва истината. По време на сън ситуацията е много подобна, а хиляди хора изпитват състоянието, известно като сомнилоквия, или говорене насън.

 

Доколко вероятно е говорейки насън, те да кажат нещо, което не трябва или да издадат дълбоко пазена тайна? Френско проучване поднася интересна информация по темата.

 

Според очакванията говоренето насън следва да изразява това, което се случва в подсъзнанието ни докато спим. Ако например ни мъчи гузна съвест, влиянието й нощем би следвало да е най-силно и нещата, които казваме насън, да са израз именно на вътрешната ни борба. Оказва се обаче, че не е точно така.

 

Френско проучване, считано за най-мащабното в областта на говоренето насън, доказва, че думите, които изговаряме докато спим, са много малко и са строго специализирани. Установено е, че най-често се употребява думата „не“. Оказва се също, че спането смъква задръжките и развърва езика ни за произнасяне на фрази, които не си позволяваме да изричаме будни – най-вече някои груби и оскърбителни думи и изрази.

 

Учените отчитат, че от сомнилоквия по-често страдат мъжете, като в повечето случаи казаното от тях по време на сън се описва като форма на вербална непристойност. Причината повечето изричани насън думи да са с неприлично значение все още не е изяснена.

 

Сомнилоквията е форма на парасомния – специфично нарушение на съня, каквото се отчита и при хората, които ходят насън. Според резултатите от френското проучване говоренето насън е резултат от прекомерната стимулация на мозъка.

 

 

В някои случаи тя е провокирана от прекаляване с компютърните занимания, телевизията или кофеиновите напитки във времето, непосредствено преди лягане. В повечето случаи обаче свръхстимулацията на мозъка е резултат от прекомерен стрес, тревожност, самоналожени задръжки, неудовлетворен перфекционизъм или лични притеснения, които се считат за водещи причини за говорене насън.

 

Това обяснява защо сомнилоквията е предимно временен проблем и рядко хронифицира.

 

Според специалистите не може да очакваме човек, който говори насън, неосъзнато да споделя съкровени тайни, но можем да заключим, че той има временни психологически проблеми, които влошават съня му. Добре е такива хора да се погрижат за укрепване на съня чрез снемане на стреса и тревожността. В повечето случаи тези мерки бързо елиминират и говоренето насън.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising