ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

Puls.bg   |   20 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

Източник: iStockphoto

Позата, в която спим има важно значение не само за физическия комфорт на тялото, но и за качеството на съня и ефектът му върху мозъчната дейност.

 

Това доказват британски специалисти по въпросите на съня и посочват, че спането на една страна е най-оптималната поза по отношение опресняване функциите на мозъка през нощта. Така хората, които спят приоритетно на една страна, а не по гръб или корем, са най-малко застрашени от дегенеративни процеси, засягащи мозъка и водещи до развитие на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и др.

 

За установяване ефекта на позата по време на сън върху мозъчните функции учените проследяват ефективността на т.нар. глимфатична система – методът, по който мозъкът се прочиства по време на сън. Чрез глимфатичната система гръбначномозъчната течност се филтрира през мозъчните структури, поема и изнася от тях натрупаните през деня отпадни продукти. Принципът е подобен на този, по който лимфната система изнася натрупаните в органите отпадни продукти.

 

Глимфатичната система се активира нощем по време на сън, а най-ефективна е при хората, които спят настрани, в т нар. латерална поза. Тя позволява най-лесна и пълноценна детоксикация на мозъка.

 

 

Отпадните продукти в мозъка са предимно белтъци от групата на тау- и амилоидините протеини, които, ако не се изнасят своевременно, може да увредят непоправимо мозъчните неврони и да провокират необратими невродегенеративни заболявания. Натрупването на подобни отпадни продукти в мозъка се асоциира с влошаване на сигнализацията в мозъка, нарушаване на неврологичните процеси, отслабване на паметта и промени в психо-емоционалното състояние.

 

Установено е, че латералната поза е най-предпочитана от хората, а и от повечето бозайници. Учените смятат, че тя се е наложила еволюционно поради факта, че най-ефикасно допринася за постигане ползите от съня.

 

Благодарение на данните от посоченото проучване се затвърждава фактът, че не само сънят, а и позата, в която спим, имат значение за качественото релаксиране на тялото и съзнанието през нощта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter