ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

Puls.bg   |   20 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

Източник: iStockphoto

Позата, в която спим има важно значение не само за физическия комфорт на тялото, но и за качеството на съня и ефектът му върху мозъчната дейност.

 

Това доказват британски специалисти по въпросите на съня и посочват, че спането на една страна е най-оптималната поза по отношение опресняване функциите на мозъка през нощта. Така хората, които спят приоритетно на една страна, а не по гръб или корем, са най-малко застрашени от дегенеративни процеси, засягащи мозъка и водещи до развитие на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и др.

 

За установяване ефекта на позата по време на сън върху мозъчните функции учените проследяват ефективността на т.нар. глимфатична система – методът, по който мозъкът се прочиства по време на сън. Чрез глимфатичната система гръбначномозъчната течност се филтрира през мозъчните структури, поема и изнася от тях натрупаните през деня отпадни продукти. Принципът е подобен на този, по който лимфната система изнася натрупаните в органите отпадни продукти.

 

Глимфатичната система се активира нощем по време на сън, а най-ефективна е при хората, които спят настрани, в т нар. латерална поза. Тя позволява най-лесна и пълноценна детоксикация на мозъка.

 

 

Отпадните продукти в мозъка са предимно белтъци от групата на тау- и амилоидините протеини, които, ако не се изнасят своевременно, може да увредят непоправимо мозъчните неврони и да провокират необратими невродегенеративни заболявания. Натрупването на подобни отпадни продукти в мозъка се асоциира с влошаване на сигнализацията в мозъка, нарушаване на неврологичните процеси, отслабване на паметта и промени в психо-емоционалното състояние.

 

Установено е, че латералната поза е най-предпочитана от хората, а и от повечето бозайници. Учените смятат, че тя се е наложила еволюционно поради факта, че най-ефикасно допринася за постигане ползите от съня.

 

Благодарение на данните от посоченото проучване се затвърждава фактът, че не само сънят, а и позата, в която спим, имат значение за качественото релаксиране на тялото и съзнанието през нощта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising