ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 причини безсънието да провокира диабет

Puls.bg   |   08 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
2 причини безсънието да провокира диабет

Източник: iStockphoto

Хроничните проблеми със съня, като безсъние и недоспиване, са сред пренебрегваните, но значителни рискови фактори за развитие на диабет. Много учени асоциират зачестяването случаите на диабет в последните години с увеличаването броя на хората, които не си набавят качествен и пълноценен сън.

 

Връзката между съня и диабета се обяснява с негативното влияние на безсънието върху регулацията нивата на кръвната захар. В основата на тези процеси стоят чисто хормонални промени, провокирани от продължителните проблеми със съня.

 

Дисбалансът в секрецията на поне 2 хормона може да обясни повишения риск от диабет при хора, които не спят добре.

 

От една страна, безсънието забавя секрецията на инсулин и затруднява усвояването на кръвната глюкоза от телесните клетки. От друга страна, продължителното безсъние води до повишена тревожност и натрупване на психическо напрежение. В условията на подобен стрес се засилва секрецията на хормона на стреса – кортизол.

 

Високите нива на кортизол инхибират действието на инсулина. Така при хронично недоспиване не само се намалява секрецията на инсулин, но и допълнително се потиска ефекта му. Налице е особено висок риск от трайно повишаване на кръвната захар и развитие на диабет.

 

 

Освен всичко това повишената тревожност и високите нива на кортизол при хора, които имат хронични проблеми със съня, допълнително затрудняват заспиването, защото забавят синтезата на мелатонин хормона на съня. Така редовното недоспиване и безсъние отключват своеобразен порочен кръг, който допълнително повишава риска от диабет.

 

Установено е, че най-позитивен ефект върху инсулиновата секреция има фазата на т.нар. дълбок сън. Тя настъпва около 5-6 часа след заспиване. Това ще рече, че хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са най-застрашени от диабет.

 

Много хора считат шестчасовия сън за задоволителен, но научните проучвания показват, че от гледна точка превенцията на диабета, той е недостатъчен. Така не само преодоляването на проблемите със съня, но и удължаването на съня до поне 7 часа на денонощие може да се смятат за сигурна мярка, която да елиминира този рисков фактор за диабет.


 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising