ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 причини безсънието да провокира диабет

Puls.bg   |   08 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
2 причини безсънието да провокира диабет

Източник: iStockphoto

Хроничните проблеми със съня, като безсъние и недоспиване, са сред пренебрегваните, но значителни рискови фактори за развитие на диабет. Много учени асоциират зачестяването случаите на диабет в последните години с увеличаването броя на хората, които не си набавят качествен и пълноценен сън.

 

Връзката между съня и диабета се обяснява с негативното влияние на безсънието върху регулацията нивата на кръвната захар. В основата на тези процеси стоят чисто хормонални промени, провокирани от продължителните проблеми със съня.

 

Дисбалансът в секрецията на поне 2 хормона може да обясни повишения риск от диабет при хора, които не спят добре.

 

От една страна, безсънието забавя секрецията на инсулин и затруднява усвояването на кръвната глюкоза от телесните клетки. От друга страна, продължителното безсъние води до повишена тревожност и натрупване на психическо напрежение. В условията на подобен стрес се засилва секрецията на хормона на стреса – кортизол.

 

Високите нива на кортизол инхибират действието на инсулина. Така при хронично недоспиване не само се намалява секрецията на инсулин, но и допълнително се потиска ефекта му. Налице е особено висок риск от трайно повишаване на кръвната захар и развитие на диабет.

 

 

Освен всичко това повишената тревожност и високите нива на кортизол при хора, които имат хронични проблеми със съня, допълнително затрудняват заспиването, защото забавят синтезата на мелатонин хормона на съня. Така редовното недоспиване и безсъние отключват своеобразен порочен кръг, който допълнително повишава риска от диабет.

 

Установено е, че най-позитивен ефект върху инсулиновата секреция има фазата на т.нар. дълбок сън. Тя настъпва около 5-6 часа след заспиване. Това ще рече, че хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие, са най-застрашени от диабет.

 

Много хора считат шестчасовия сън за задоволителен, но научните проучвания показват, че от гледна точка превенцията на диабета, той е недостатъчен. Така не само преодоляването на проблемите със съня, но и удължаването на съня до поне 7 часа на денонощие може да се смятат за сигурна мярка, която да елиминира този рисков фактор за диабет.


 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Системният лупус може да имитира всички други болести

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter