ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

И детето не спи добре, когато мама страда от безсъние

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
И детето не спи добре, когато мама страда от безсъние

Източник: iStockphoto

Всяко дете може да изпита сериозни проблеми със съня в периоди, когато майката страда от безсъние. Уви, последиците за детето в такива случаи са по-сериозни, отколкото за майката. Това показва ново проучване и доказва, че сънят в детска възраст трябва да се разглежда в контекста на цялото семейство.

 

Проучването обхваща 200 деца на възраст 7-12 години и техните родители. Целта на учените е да проследят връзката между симптомите на безсъние при майката и качеството на съня при детето. Установява се, че тази връзка е по-сериозна от очакванията.

 

Качеството на съня на децата е проследено с т.нар. електроенцефалография. При този метод е отчитана електрическата активност в мозъка на децата по време на сън в периоди, когато майката е страдала от трайни проблеми със съня. Резултатите показват, че в тези периоди децата заспиват по-късно, сънят им е по-кратък и по-повърхностен, като фазата на т.нар. дълбок сън е опасно скъсена.

 

Интересно е да се отбележи, че връзката е налице само между децата и майката. Проблемите със съня на бащата не провокират подобен отклик у наследниците. Този феномен учените обясняват с по-силната емоционална връзка между детето и майката.

 

Последиците от тази еволюционно наложена връзка обаче може да се окажат много опасни в условията на съвременния начин на живот. Около 30% от хората в зряла възраст страдат от хронични проблеми със съня. Доказано, че по-голяма част от тях са жени, поради по-голямата им податливост на стреса и неговото негативно отражение върху съня. Така тези проблеми със съня неминуемо се отразяват и на много деца.

 

 

Това затвърждава нуждата от по-сериозни мерки за подобряване качеството на съня и подчертава значението на личните мерки, които родителите предприемат. Изграждането на правилен режим на сън в бебешка възраст е ключов за умственото и емоционално развитие на детето. Проучването обаче показва, че и в ученическа възраст моделът на сън на детето е пряко зависим от този на майката.

 

Затова сънят на детето трябва да се разглежда в контекста на качеството на съня на цялото семейство. Проблемите със съня в детска възраст често се пренебрегват или остават недиагностицирани. Това трябва да повиши бдителността на майките с хронично безсъние и те трябва да реагират навреме при първи признаци на подобни проблеми у своето дете.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising