ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

И детето не спи добре, когато мама страда от безсъние

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
И детето не спи добре, когато мама страда от безсъние

Източник: iStockphoto

Всяко дете може да изпита сериозни проблеми със съня в периоди, когато майката страда от безсъние. Уви, последиците за детето в такива случаи са по-сериозни, отколкото за майката. Това показва ново проучване и доказва, че сънят в детска възраст трябва да се разглежда в контекста на цялото семейство.

 

Проучването обхваща 200 деца на възраст 7-12 години и техните родители. Целта на учените е да проследят връзката между симптомите на безсъние при майката и качеството на съня при детето. Установява се, че тази връзка е по-сериозна от очакванията.

 

Качеството на съня на децата е проследено с т.нар. електроенцефалография. При този метод е отчитана електрическата активност в мозъка на децата по време на сън в периоди, когато майката е страдала от трайни проблеми със съня. Резултатите показват, че в тези периоди децата заспиват по-късно, сънят им е по-кратък и по-повърхностен, като фазата на т.нар. дълбок сън е опасно скъсена.

 

Интересно е да се отбележи, че връзката е налице само между децата и майката. Проблемите със съня на бащата не провокират подобен отклик у наследниците. Този феномен учените обясняват с по-силната емоционална връзка между детето и майката.

 

Последиците от тази еволюционно наложена връзка обаче може да се окажат много опасни в условията на съвременния начин на живот. Около 30% от хората в зряла възраст страдат от хронични проблеми със съня. Доказано, че по-голяма част от тях са жени, поради по-голямата им податливост на стреса и неговото негативно отражение върху съня. Така тези проблеми със съня неминуемо се отразяват и на много деца.

 

 

Това затвърждава нуждата от по-сериозни мерки за подобряване качеството на съня и подчертава значението на личните мерки, които родителите предприемат. Изграждането на правилен режим на сън в бебешка възраст е ключов за умственото и емоционално развитие на детето. Проучването обаче показва, че и в ученическа възраст моделът на сън на детето е пряко зависим от този на майката.

 

Затова сънят на детето трябва да се разглежда в контекста на качеството на съня на цялото семейство. Проблемите със съня в детска възраст често се пренебрегват или остават недиагностицирани. Това трябва да повиши бдителността на майките с хронично безсъние и те трябва да реагират навреме при първи признаци на подобни проблеми у своето дете.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter