ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Който спи по-малко, боледува по-често

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Който спи по-малко, боледува по-често

Източник: iStockphoto

Проучване доказва, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са 4 пъти по-застрашени от простудни заболявания от хората, чийто сън е по-дълъг от 7 часа. Резултатите за пореден път доказват силната роля на съня върху имунната ни система и фактът, че пълноценният сън е сред най-мощните естествени имуностимулатори. Дори няколкодневни проблеми със съня може да влошат функциите на имунитета, но когато недоспиването е хронично, последиците са неминуеми.

 

За установяване влиянието на съня върху имунната система и податливостта към вирусни инфекции учени проследяват състоянието на близо 200 специално подбрани хора, разпределени в няколко групи, на база на моментното влияние на различни фактори, отслабващи имунната им система. Тези фактори включват безсъние, стрес, напреднала възраст, тютюнопушене.

 

След няколкоседмично проследяване на състоянието им и излагане на участниците на влиянието на вирусни частици, предизвикващи простуда, е установено, че най-податливи на разболяване са именно участниците, които страдат от безсъние.

 

Данните сочат, че влиянието на недоспиването върху имунната система е в пъти по-силно от това на останалите проследявани фактори. Учените не могат да потвърдят дали в основата на имунния срив е самото недоспиване или подлежащи проблеми, които нарушавайки съня, едновременно влияят и на имунитета. Ясно е обаче едно – подобряването на съня неминуемо подобрява защитните механизми на организма.

 

 

Тази особеност се обяснява с редица позитивни влияния на съня. Той спомага не само за снемане на умората с физическо и психическо отпочиване на организма. Сънят пряко влияе и на активността на имунната система. Установено е, че по време на сън по-голяма част от имунните компоненти, включително Т-клетките на имунитета, се насочват към лимфните съдове, където подпомагат неутрализирането на попадналите там болестотворни микроорганизми. Този процес се случва  в по-късните фази на съня, а хората, които спят по-малко, често не достигат до тях. Това обяснява по-високата им податливост на инфекциозни заболявания.

 

Данните от проучването са публикувани в журнала Sleep като част от мащабна програма за по-подробно изучаване ролята на съня върху общото здраве. Резултатите показват, че хората, които редовно си недоспиват, не само са по-податливи на настинка и грип, но и по-бавно се възстановяват след боледуване.

 

Според учените хроничното недоспиване е важен фактор, който трябва да се има предвид през есента, когато се предприемат мерки за подсилване на имунната система. Хората, които страдат от безсъние, трябва да са много по-стриктни в грижите за имунитета си и тези грижи трябва да се комбинират с такива за подобряване качеството на съня. Успоредно със здравословното хранене и добрата физическа активност, те може да подсигурят по-спокоен есенно-зимен сезон. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter