ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Който спи по-малко, боледува по-често

Puls.bg   |   24 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Който спи по-малко, боледува по-често

Източник: iStockphoto

Проучване доказва, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са 4 пъти по-застрашени от простудни заболявания от хората, чийто сън е по-дълъг от 7 часа. Резултатите за пореден път доказват силната роля на съня върху имунната ни система и фактът, че пълноценният сън е сред най-мощните естествени имуностимулатори. Дори няколкодневни проблеми със съня може да влошат функциите на имунитета, но когато недоспиването е хронично, последиците са неминуеми.

 

За установяване влиянието на съня върху имунната система и податливостта към вирусни инфекции учени проследяват състоянието на близо 200 специално подбрани хора, разпределени в няколко групи, на база на моментното влияние на различни фактори, отслабващи имунната им система. Тези фактори включват безсъние, стрес, напреднала възраст, тютюнопушене.

 

След няколкоседмично проследяване на състоянието им и излагане на участниците на влиянието на вирусни частици, предизвикващи простуда, е установено, че най-податливи на разболяване са именно участниците, които страдат от безсъние.

 

Данните сочат, че влиянието на недоспиването върху имунната система е в пъти по-силно от това на останалите проследявани фактори. Учените не могат да потвърдят дали в основата на имунния срив е самото недоспиване или подлежащи проблеми, които нарушавайки съня, едновременно влияят и на имунитета. Ясно е обаче едно – подобряването на съня неминуемо подобрява защитните механизми на организма.

 

 

Тази особеност се обяснява с редица позитивни влияния на съня. Той спомага не само за снемане на умората с физическо и психическо отпочиване на организма. Сънят пряко влияе и на активността на имунната система. Установено е, че по време на сън по-голяма част от имунните компоненти, включително Т-клетките на имунитета, се насочват към лимфните съдове, където подпомагат неутрализирането на попадналите там болестотворни микроорганизми. Този процес се случва  в по-късните фази на съня, а хората, които спят по-малко, често не достигат до тях. Това обяснява по-високата им податливост на инфекциозни заболявания.

 

Данните от проучването са публикувани в журнала Sleep като част от мащабна програма за по-подробно изучаване ролята на съня върху общото здраве. Резултатите показват, че хората, които редовно си недоспиват, не само са по-податливи на настинка и грип, но и по-бавно се възстановяват след боледуване.

 

Според учените хроничното недоспиване е важен фактор, който трябва да се има предвид през есента, когато се предприемат мерки за подсилване на имунната система. Хората, които страдат от безсъние, трябва да са много по-стриктни в грижите за имунитета си и тези грижи трябва да се комбинират с такива за подобряване качеството на съня. Успоредно със здравословното хранене и добрата физическа активност, те може да подсигурят по-спокоен есенно-зимен сезон. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising