ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чип ще помага при сънна апнея

Puls.bg   |   11 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Чип ще помага при сънна апнея

Източник: iStockphoto

Грижите и усложненията, асоциирани със сънната апнея, съвсем скоро може да бъдат забравени. Агенцията за контрол на храната и лекарствата в САЩ одобри иновативно средство за лечение на централна сънна апнея – малък чип, който се имплантира под кожата и помага за трайно овладяване на проблема и връщане на спокойния сън.

 

Чипът се имплантира под кожата и изпраща импулси към нерв, локализиран в гръдния кош, който инервира диафрагмата и регулира дишането.

 

Централна сънна апнея - причини, усложнения и лечение

Централна сънна апнея се развива, когато поради някаква причина диафрагмата не успява да получи нервни импулси от мозъка и диафрагменото дишане се преустановява. При пациентите с централна сънна апнея се отчитат по няколко периода по време на сън, когато дишането спира за около 10 секунди, след което се възстановява отново. Наред с произтичащите от това нарушения на съня, сънната апнея може да провокира и редица дългосрочни здравословни проблеми.

 

Сред сериозните усложнения на апнеята попадат:

  • Хронично безсъние;
  • Затлъстяване;
  • Диабет;
  • Високо кръвно налягане;
  • Инфаркт, инсулт и др.;

Основните методи, прилагани досега за лечение на сънна апнея и редуциране риска от  посочените последствия, са медикаментозни и оперативни.

 

 

Иновативният чип, одобрен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, спестява нуждата от тях, а ефектът му се счита за много по-сигурен, благодарение на директното взаимодействие с нерва, конторлиращ диафрагменото дишане. Чипът проследява честотата на дишането на пациента през нощта и изпраща нервни импулси за стимулирането му само при нужда, когато честотата стане по-ниска от нормалната по време на сън.

 

Действието и ефективността на чипа са проследени лабораторно при 141 пациента със средна или тежка форма на централна сънна апнея. За целта е отчетена ролята на чипа за намаляване стойността на т.нар. апнея/хипопнея индекс. Това е основният показател за отчитане тежестта на проявите на апнея, посочващ броя на дихателните аномалии за единица време. За период от 6 месеца имплантирането на чипа е помогнало за намаляване стойностите на апнея/хипопнея индекса почти наполовина при над 50% от участниците в проучването.

 

Според екипа разработил чипа, окончателното овладяване на проблема централна сънна апнея е все по-близо. Остава единствено нуждата от разработване на ефективно средство срещу другата форма на заболяването – обструктивната сънна апнея, при която проблемите с дишането са провокирани не от неврологични нарушения, а от чисто физическото блокиране пътя на въздуха към долните дихателни пътища.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter