ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чип ще помага при сънна апнея

Puls.bg   |   11 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Чип ще помага при сънна апнея

Източник: iStockphoto

Грижите и усложненията, асоциирани със сънната апнея, съвсем скоро може да бъдат забравени. Агенцията за контрол на храната и лекарствата в САЩ одобри иновативно средство за лечение на централна сънна апнея – малък чип, който се имплантира под кожата и помага за трайно овладяване на проблема и връщане на спокойния сън.

 

Чипът се имплантира под кожата и изпраща импулси към нерв, локализиран в гръдния кош, който инервира диафрагмата и регулира дишането.

 

Централна сънна апнея - причини, усложнения и лечение

Централна сънна апнея се развива, когато поради някаква причина диафрагмата не успява да получи нервни импулси от мозъка и диафрагменото дишане се преустановява. При пациентите с централна сънна апнея се отчитат по няколко периода по време на сън, когато дишането спира за около 10 секунди, след което се възстановява отново. Наред с произтичащите от това нарушения на съня, сънната апнея може да провокира и редица дългосрочни здравословни проблеми.

 

Сред сериозните усложнения на апнеята попадат:

  • Хронично безсъние;
  • Затлъстяване;
  • Диабет;
  • Високо кръвно налягане;
  • Инфаркт, инсулт и др.;

Основните методи, прилагани досега за лечение на сънна апнея и редуциране риска от  посочените последствия, са медикаментозни и оперативни.

 

 

Иновативният чип, одобрен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, спестява нуждата от тях, а ефектът му се счита за много по-сигурен, благодарение на директното взаимодействие с нерва, конторлиращ диафрагменото дишане. Чипът проследява честотата на дишането на пациента през нощта и изпраща нервни импулси за стимулирането му само при нужда, когато честотата стане по-ниска от нормалната по време на сън.

 

Действието и ефективността на чипа са проследени лабораторно при 141 пациента със средна или тежка форма на централна сънна апнея. За целта е отчетена ролята на чипа за намаляване стойността на т.нар. апнея/хипопнея индекс. Това е основният показател за отчитане тежестта на проявите на апнея, посочващ броя на дихателните аномалии за единица време. За период от 6 месеца имплантирането на чипа е помогнало за намаляване стойностите на апнея/хипопнея индекса почти наполовина при над 50% от участниците в проучването.

 

Според екипа разработил чипа, окончателното овладяване на проблема централна сънна апнея е все по-близо. Остава единствено нуждата от разработване на ефективно средство срещу другата форма на заболяването – обструктивната сънна апнея, при която проблемите с дишането са провокирани не от неврологични нарушения, а от чисто физическото блокиране пътя на въздуха към долните дихателни пътища.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising