ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липса на сън и липса на сънища – еднакво опасни

Puls.bg   |   05 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Липса на сън и липса на сънища – еднакво опасни

Източник: iStockphoto

Един от най-често посочваните хронични проблеми на модерния човек е липсата на продължителен и пълноценен сън. Малко обаче се знае за факта, че пълноценността на съня ни се определя не само от неговото количество, но и от качеството му.

 

Дори да спим дълго, ако качеството на съня ни е ниско, ползите от него са минимални. Нещо повече – ще се появят рискове за здравето, съпоставими с тези при безсъние.

 

За да е максимално релаксиращ и ободряващ, сънят ни трябва да преминава през няколко отделни фази. Като най-съществена от тях се посочва т.нар. REM-фаза, или фаза на бързо движение на очите. Възможно е сънят ни да премине през REM-фаза няколко пъти в рамките на една нощ. Характерни за нея са 2 неща:

  • По време на REM-фазата тялото ни е най-близко до физиологичните особености, характерни за будното ни състояние;
  • Това е единствената фаза на съня, през която можем да сънуваме;

На база на тези особености специалистите по съня правят фундаменталното откритие, че наглед безобидно състояние като липсата на сънища може да означава, че сънят ни не е пълноценен, т.е. не преминава през REM-фаза.

 

Хроничната липса на сънища все по-често се асоциира с хроничното безсъние, а специализирано проучване показва, че последствията и при двете състояния може да бъдат сериозни. Заключението е на научен екип от университета в Аризона (САЩ). Той проследява състоянието на хора, които споделят, че сънят им редовно е лишен от сънища, а учените установяват, че причината е именно в липсата в него на фаза на бързо движение на очите.

 

 

Проблемът може да е резултат от редица фактори, най-често – прием на определени лекарства, работа на смени, много късно лягане вечер, проблеми със секрецията на мелатонин или разстройство на биологичния часовник.

 

Според учените много от здравословните проблеми, които нормално асоциираме с безсънието, са резултат именно от липсата на REM-фаза в съня. Състояния като депресия, отпадналост, липса на концентрация, главоболие и др. може да се появят след едва няколко поредни дни с недостатъчно качествен сън. Така продължителната липса на сънища може да се разглежда като първи симптом за предстоящата им поява. В такива моменти се налагат бързи мерки за подобряване на съня – и количествено, и качествено.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter