ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липса на сънища - крие ли риск от деменция?

Puls.bg   |   29 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Липса на сънища - крие ли риск от деменция?

Източник: iStockphoto

Спането без достатъчно сънища крие риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Това показва ново проучване, проведено в Бостънския университет.
 
Всяко процентно намаление на фазите, през които се появяват най-много сънища, е свързано с 9% по-голям шанс за развитие на всякакъв тип деменция и 8% по-голям риск от поява на болестта на Алцхаймер. Това твърдят учените, които са изследвали съня на 321 участници на възраст над 60 години в продължение на 12 години.
 
"Различните етапи на съня могат да повлияят по различен начин на ключовите особености, които отключват болестта на Алцхаймер. Нашите открития са свързани с механизмите на REM-съня, при който мозъкът остава активен и човек все едно е буден, но е със затворени очи“, коментира д-р Матю Пейс.
 
Не е ясно дали това играе роля за нарушенията в съня на болните от деменция. По-рано тази година същият екип установява, че хората, които редовно спят повече от девет часа на нощ, имат два пъти по-голяма вероятност да развият деменция, в сравнение с такива, които спят много по-малко. Техните заключения са поместени в списание „Neurology“.
 
 
"Невъзможно е от това проучване да се разбере дали нарушеният REM-сън може да причини повишен риск от деменция или това е ранна последица от вече съществуващите болестни процеси в мозъка. Със сигурност ще направим по-подробни изследвания, за да установим връзката между съня и деменцията.", коментира Алисън Евънс. 
 
Междувременно, хиляди случаи на деменция могат да бъдат предотвратени чрез увеличаване на нивата на литий в чешмяната вода, според друго изследване.Учени от Копенхагенския университет проверили има ли връзка между деменцията и количествата литий във водата на повече от 800 000 души в различни райони на Дания. Те открили, че на места, където литият е в по-висок процент, деменцията при населението се е понижила със 17% в сравнение водата, която е с много по-ниски нива. Изследователите не изключват и възможността връзката да се дължи на други фактори на околната среда. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Рак на тестиса, инфертилитет при мъжа, съхранение на сперматозоиди – Movember е

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising