ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липса на сънища - крие ли риск от деменция?

Puls.bg   |   29 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Липса на сънища - крие ли риск от деменция?

Източник: iStockphoto

Спането без достатъчно сънища крие риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Това показва ново проучване, проведено в Бостънския университет.
 
Всяко процентно намаление на фазите, през които се появяват най-много сънища, е свързано с 9% по-голям шанс за развитие на всякакъв тип деменция и 8% по-голям риск от поява на болестта на Алцхаймер. Това твърдят учените, които са изследвали съня на 321 участници на възраст над 60 години в продължение на 12 години.
 
"Различните етапи на съня могат да повлияят по различен начин на ключовите особености, които отключват болестта на Алцхаймер. Нашите открития са свързани с механизмите на REM-съня, при който мозъкът остава активен и човек все едно е буден, но е със затворени очи“, коментира д-р Матю Пейс.
 
Не е ясно дали това играе роля за нарушенията в съня на болните от деменция. По-рано тази година същият екип установява, че хората, които редовно спят повече от девет часа на нощ, имат два пъти по-голяма вероятност да развият деменция, в сравнение с такива, които спят много по-малко. Техните заключения са поместени в списание „Neurology“.
 
 
"Невъзможно е от това проучване да се разбере дали нарушеният REM-сън може да причини повишен риск от деменция или това е ранна последица от вече съществуващите болестни процеси в мозъка. Със сигурност ще направим по-подробни изследвания, за да установим връзката между съня и деменцията.", коментира Алисън Евънс. 
 
Междувременно, хиляди случаи на деменция могат да бъдат предотвратени чрез увеличаване на нивата на литий в чешмяната вода, според друго изследване.Учени от Копенхагенския университет проверили има ли връзка между деменцията и количествата литий във водата на повече от 800 000 души в различни райони на Дания. Те открили, че на места, където литият е в по-висок процент, деменцията при населението се е понижила със 17% в сравнение водата, която е с много по-ниски нива. Изследователите не изключват и възможността връзката да се дължи на други фактори на околната среда. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter