ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво означават сънищата?

Puls.bg   |   14 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво означават сънищата?

Източник: iStockphoto

При сънуване човешкият мозък сътворява невероятни и оплетени сценарии, които за сънуващия изглеждат напълно неразличими от реалния живот. Съществуват множество научни изследвания около човешката нужда от сън, но самите сънища са все още с неизяснена функция. Въпреки това, те са един от основните обекти на психологията.
 
Съновниците и други четива, разискавщи сънищата обикновено са напълно безполезни и изпълнени с полу-истини, валидни за почти всеки човек, но въпреки това – сънищата могат да имат огромно значение за човешкото съзнание.
 
Сънищата се свързват с известната REM фаза на съня, в която по време на покой мозъка има измеримата биоелектрична активност, присъща на буден човек. Но все повече изследвания сочат, че активно сънуване се наблюдава и в другите фази на сън. Макар все още да не са известни всички биологични причини и фактори около сънуването, психолозите имат няколко любопитни теории за това как мозъка и съзнатието използват сънищата.
 
За огромно съжаление на Зигмунд Фройд, не всичко е свързано със странни и необуздани сексуални влечения и мисли. Всъщност, повечето сънища документирани от науката са доста скучни. Според най-популярната теория за сънуването, мозъка използва сънищата за самообучение и затвърждаване на запаметена информация чрез процес наречен „когнитивна паметова реактивация“. Основната идея на теорията е, че по време на сънуване, мозъкът реактивира специфичните неврони и невронни връзки, които будното съзнание е използвало по-рано за получаване и съхранение на информация. Тези сънища обикновено се случват в ранните стадии на спането.
 
 
През 2010 г. в изследване, публикувано в журнала Current Biology, доброволци били подложени на тест: преминаване през сложен виртуален лабиринт. След завършване на задачата, половината от тях взели стабилна 90-минутна дрямка (някои имали сънища, други - не), а другата половина останали будни. На следващия етап от изследването те трябвало да преминат през същия лабиринт и резултатите били много любопитни: групата, останала будна била най-бавна в излизането от лабиринта; хората взели си дрямка, но докладвали за липса на сънища се справили доста по-бързо от тях, но най-голям интерес, представлявала групата, която си поспала и сънувала – те се справили с лабиринта 10 пъти по-бързо, отколкото неспалите участници.
 
Това не означава задължително, че сънищата подобряват паметта – това може да е вярно, но все още няма достатъчно доказателства. Много по-вероятно е сънищата да са просто страничен ефект от усилието на мозъка да реактивира невроните, участвали в създаването на съхранените спомени и тяхното последващо затвърждаване и прехвърляне в дългосрочната памет.
 
За още любопитни теории за сънищата прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter