ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Успиването през уикенда влияе на здравето

Puls.bg   |   17 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Успиването през уикенда влияе на здравето

Източник: iStockphoto

Широко разпространен проблем е, че работните ангажименти и социалните контакти често влизат в конфликт с желанието за сън в определени моменти. За да се компенсира този конфликт, повечето хора стават рано през седмицата и спят до по-късно през уикенда. 
 
В някои научни кръгове, това явление е познато като социален джетлаг или десинхроницация на циркадния ритъм – разстройва се биологичният часовник на организма. Ефектите на тази десинхронизация са сходни с пътуването на дълги разстояния със самолет, при което се преминават различни часови зони. 
 
В щатско изследване били разгледани сънните навици на 984 възрастни. Според анализа на получените данни, всеки час социален джетлаг увеличава вероятността от сърдечносъдово заболяване с 11%. Нарушаването на развития делничен ритъм се свързва също с влошено настроение и повишено чувство за умора.
 
Не става въпрос само са количеството или качеството на съня – важна е и редовността му. В идеалния случай, най-здравословно би било да се ляга и става по едно и също време на денонощието, ден след ден, докато се игради навика за това и вече не са необходими аларми за събуждане. Ако този ритъм се нарушава, дори само в почивните дни, биологичният часовник на тялото страда.
 
Това може да доведе до множество нежелени странични реакции, тъй като циркадният ритъм не засяга само съзнанието на всеки човек, но и още: секрецията на мелатонин от епифизата, телесната температура, нивата на кортизол в кръвната плазма, сърдечния ритъм, клетъчния метаболизъм, имунитета и възпалителните механизми. 
 
При промяна на сънните навици всеки един от тези фактори изпитва промени в активността си и може силно да повлияе здравето на огранизма.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter