ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бял шум - средство да заспим без проблем

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Бял шум - средство да заспим без проблем

Източник: iStockphoto

Белият шум представлява звук, чиято амплитуда еднакво обхваща целия диапазон от звукови честоти. Маскирайки по този начин всеки възможен звуков дразнител от околната среда, представлява помощно средство в борбата с трудното заспиване.

 

В кои случаи намира приложение белият шум?

Един от основните фактори за получаването на пълноценен сън е именно правилният режим на заспиване. Спазването на определен час на лягане, настройката за сън посредством отслабване на изкуствената светлина в стаята, избягването на всякакви стимулиращи мозъка средства преди лягане – в това число компютри, телефони, работни задачи и др. са част от изискванията за по-бързото и безпроблемно заспиване.

 

Има случаи обаче, когато околният шум не може да бъде избегнат. Елементарен пример е шумът от близко преминаващ влак или трамвай, Непознатата обстановка също може да стане причина за по-трудно заспиване.

 

В други случаи причината за незаспиване може да е в рамките на определено медицинско състояние. Такъв е случаят с т.нар. хиперакузис – състояние на повишена чувствителност на ухото към нормален по интензивност звук от околната среда, както и при тинитус – шум в ухото непровокиран от външен стимул.

 

Всеки човек притежава индивидуална чувствителност към шумовете в околната среда. Така например за едните не представлява проблем заспиването в силно шумна обстановка, докато за други местенето на стрелките на часовника е достатъчен фактор за смущение на техния сън.

 

Белият шум създава едно константно ниво на шумово дразнение, потискайки по този начин всички странични шумове. По този начин може не само да подпомогне процеса на заспиване, но и да допринесе за поддържането на пълноценния сън. Намира приложение и на работното място, където нивото на шум е прекалено високо.

 

Под какви форми се среща белият шум?

Белият шум понякога се определя общо като константен, непроменящ се, фонов шум. В това число влизат:

  • Звуци от природата – дъжд, море/ вълни, чучулиги, звуци от джунглата и др;
  • Звуци от машини – климатик, вентилатор, пералня;
  • Други – „пукане” на огъня, шум на тълпата и др.

Истинският бял шум може да се генерира само електронно и звучи като шумът и търсене на радиостанциите или каналите на телевизора. Той обаче не е много приятен за ушите, тъй като съдържа много високочестотна енергия.

 

Как действа белият шум?

Действието на белият шум се дължи на поддържането на едно постоянно ниво на шум, без изява от време на време на някой по-силен необичаен звук, който може да наруши съня. Аналогичен е примерът със заспиването на светлина и внезапното пускане на светлината в тъмно помещение.

 

Ролята на музиката в оптимизиране качеството на съня също е обект на много проучвания. Музиката обаче не съдържа целия спектър от звукови честоти, които да маскират фоновия шум и затова се смята, че е по-малко ефективна в сравнение с белия шум. От друга страна може да провокира определена емоционална реакция или да събуди стар спомен, което по-скоро противодейства на усилията за заспиване. Благотворното действие на музиката се свързва по-скоро с релаксиращия ефект, който може да донесе, отколкото с маскиращия околните звуци ефект.

 

 

За бебетата и белият шум

Белият шум има доказан ефект и в поддържането на съня на бебето, особено когато в този период от развитието си мозъкът на новороденото е особено сензитивен към всеки нов външен стимул и става причина за честото събуждане на мъничето нощно време.

 

Именно обаче поради нуждата от адаптация и заучаване на нови стимули от тяхната все още незряла нервна система се обсъжда ползата и евентуалната вреда от подобно „потискане” на естествената външна стимулация на мозъчната активност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter