ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хъркане при детето - на какво се дължи?

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   13 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Хъркане при детето - на какво се дължи?

Източник: iStockphoto

Ако сте забелязали, че детето хърка нощно време, има дълги паузи в дишането, често се върти в леглото, спи през по-голямата част от нощта с отворена уста и се изпотява повече от обикновено е възможно това да се дължи на определено нарушение на съня. Всички тези признаци, и най-вече хъркането нощно време, може да са симптом на т.нар обструктивна сънна апнея в детска възраст. Около 1 до 4% от децата страдат от сънна апнея, повечето от които са на възраст между 2 и 8 години.

 

Защо възниква обструктивната сънна апнея в детска възраст?

Обструктивната сънна апнея при деца, както и при възрастни пациенти, представлява временно спиране на дишането, причина за което в повечето случаи е някаква обструкция или блок на въздушния поток в горните дихателни пътища. Когато спим мускулите, оформящи задната част на устната кухина се отпускат. В някои случаи обаче те се отпускат в по-голяма степен, стеснявайки въздушните пътища и ограничавайки по този начин въздушния поток. Това е особено характерно при наличието на увеличени тонзили, както и на увеличена трета сливица, които са и най-честите причини за поява на обструктивна сънна апнея в детска възраст.

 

Рискови фактори за развитие на обструктивна сънна апнея са:

  • Фамилна анамнеза за наличие на обструктивна сънна апнея;
  • Наднормено тегло;
  • Някои заболявания, като Синдром на Даун, детска церебрална парализа и др;
  • Нарушение или деформация в структурите, изграждащи устната кухина, челюстите, гърлото, които стесняват въздушното пространство;
  • По-голям размер на езика, който при сън се отпуска назад и може да блокира въздушния поток.

 

Кои са признаците на обструктивна сънна апнея в детска възраст?

Когато дишането спре, нивото на кислород в кръвта разко спада, при което мозъкът изпраща сигнал за кратко събуждане на организма, освобождавайки по този начин дихателните пътища. Обикновено събуждането е толкова кратко, че рядко се осъзнава от човека. Въпреки това, тъй като епизодите на спиране на дишането настъпват през цялата нощ, това сериозно влошава качеството на съня. Последният става повърхностен и не води до необходимата отмора.

 

Симптомите на обструктивната сънна апнея са:

  • Хъркане по време на сън, съпроводено с дълги паузи, сумтене, шумно издишане;
  • Дихателни усилия по време на сън;
  • Неспокоен сън, свързан с постоянно въртене в леглото и заемане на необичайни пози;
  • Увеличено изпотяване нощно време (особено, когато не се е наблюдавало преди това);
  • Повишена дневна сънливост и поведенчески промени.

Липсата на пълноценен сън има отношение не са само към по-трудното ставане сутрешно време и повишената сънливост денем. Проучванията показват по-голяма честота на поява на синдром на хиперактивност и дефицит на активното внимание, както и затруднение в процесите на учене, запомняне и други при деца, проявяващи симптоми на обструктивна сънна апнея.

 

 

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Както при възрастни пациенти, така и в детска възраст, метод за диагностика е полисомнографското изследване.

 

В случаите, когато причината за поява на обструктивната сънна апнея са увеличени тонзили е желателна консултация с УНГ специалист, който ще прецени дали е удачно извършването на аденотонзилектомия. В 70 до 90% от случаите се наблюдава пълно обратно развитие на симптомите.

 

Когато причината не са увеличените тонзили или симптомите персистират въпреки оперативната намеса е удачно прилагането на продължително позитивно налягане по време на сън, което поддържа въздушните пътища постоянно отворени.

 

Наднорменото тегло представлява сериозен рисков фактор и налага спазването на определен диетичен режим, както и подходяща физическа активност.

 

В по-леки случаи може да се предприеме само периодично проследяване на състоянието на детето, преди да се пристъпи към лечение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter