ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бълнуване нощно време - на какво може да се дължи?

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   16 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Бълнуване нощно време - на какво може да се дължи?

Източник: iStockphoto

Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е състояние на неосъзнато, неволево говорене по време на сън. То може да варира както по своето съдържание, така и по вида на произношение – от тихо „мърморене’, нечленоразделна и безсмислена реч до сложни разкази, изпълнени със съдържание и съответната експресия.

 

Говоренето на сън често възниква спонтанно, но може да бъде провокирано и от говора на близък човек нощно време. Понякога нощния говор може дори да звучи различно от нормалното му звучене през деня.

 

Въпреки че почти на всеки човек в един или друг момент от живота му се е случвало да говори на сън, са известни случаи на генетична предиспозиция, при които бълнуването нощно време се наблюдава във всяко следващо поколение. Открита е определена предразположеност към състоянието сред представителите на мъжкия пол, както и в детска възраст.

 

Бълнуването нощно време много често се асоциира и с определен стресов момент, безпокойство или депресия. Недостигът на сън, консумацията на алкохол или определени лекарства, повишената температура също могат да провокират появата му.

 

Много често появата на бълнуване се наблюдава в контекста на друго нарушение в съня, особено при състоянията на парасомния епизоди на нощен ужас с непълноценно събуждане, съпроводени с известни агресивни прояви и често нереагиране на опитите за успокояване, епизоди на събуждане с чувство за обърканост, сомнамбулизъм, както и при сънна апнея и поведенческо разстройство в REM – фаза на съня и др.

 

Когато булнуването нощно време възникне спонтанно след 25 годишна възраст е уместно да се изключи и подлежащ медицински или психиатричен проблем. В тежки случаи появата му може да се интерпретира в контекста на нощен епилептичен припадък.

 

Съдържанието на нощното бълнуване може да е напълно несъдържателно, но може да има връзка както с минали, така и с настоящи събития и емоции. Разбирането на значението му може да е невъзможно, а понякога дори и ненужно.

 

Има ли определена зависимост във времето на поява на бълнуването?

 

Говоренето нощно време може да се появи по всяко време в рамките на нощта, както и във всяка фаза на съня. В периода на заспиване, когато доминира фазата на дълбокия сън (NREM – сън), бълнуването често е под формата на „мърморене” или издаване на неччленоразделни звуци. В хода на нощта обаче, когато сънят преминава в повърхностна фаза (REM – фаза), бълнуването може да стане напълно разбираемо за нощния партнъор.

 

Нощното бълнуване не е свързано с някакво физическо страдание, но в зависимост от съдържанието си може да доведе до поява на чувство за срам в бълнуващия. Това може да стане причина за съзнателно незаспиване .От друга страна говоренето нощно време може сериозно да наруши качеството на съня на всеки, който спи в близост, което също е предпоставка за умишленото незаспиване.

 

 

В повечето случаи нощното бълнуване е временно състояние, което има доброкачествен характер и не изисква лечение. Въпреки това, високата му честота на поява и нарушението в съня на партнъора може да наложат консултацията със съответния специалист по нарушения в съня. Целта е да се отхвърлят всички възможни медицински състояния и психиатрични разстройства, които могат да бъдат причина за поява на състоянието.

 

Желателно е също спазването на оптимална хигиена на съня – поддържането на определен час на лягане и ставане, осигурявайки необходимото количество сън, избягване консумацията на алкохол и цигари преди заспиване, както и избягване на късното следобедно кафе. Намаляване на стреса и овладяване на техники за релаксация също могат да имат ключова роля в намаляване на нощното бълнуване.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising