ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо е по-добре да спим на лявата си страна

Puls.bg   |   11 февруари 2017   |   Коментари 3
   
   
Защо е по-добре да спим на лявата си страна

Източник: iStockphoto

Съня силно влие на здравето – както на ума, така и на тялото. Продължителността на съня, обаче, не е единствения фактор за полезно действие – позата, в която се спи също е важна. Тя може да се отрази на ставите, храносмилането, сърдечното здраве и др.
 
Може да спи по корем, по гръб или настрани, но спането на лявата страна на тялото има някои полезни ефекти, които другите пози не предлагат.
 
Спането по гръб, не е препоръчително за хора с астма или апнея – може да затрудни дишането. Спането на дясната страна може да влоши храносмилането, но обръщането наляво има точно противоположено ефект. 
 
Източната медицина Аюрведа предлага спането върху лявата страна, понеже лимфната система е по-силно застъпена в тази част и чрез тази поза лимфната течност се филтрира по-добре. Съвременната западана медицина също препоръчва тази поза – според изследвания,  чрез нея по-лесно се разграждат отпадни продукти от мозъчната дейност като бета-амилоидите . Ако Aβ не се разграждат редовно по време на сън, те образуват натрупвания и плаки, които са сред главните причинители на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.
 
Ако се съблюдава за по-добро храносмилане, спането на лявата страна отново е по-добрия вариянт. Причината за това – гравитацията. Ако тялото е обърнато наляво, преработената храна, която трябва да напусне дебелото черво ще може да премине много по-лесно, с минимално съпротивление по пътя на перисталтиката, иначе – движението на червата може да да бъде силно затормозено и да смути съня. 
 
 
Излягането наляво е добро и за стомаха, който се намира в лявата половина на стомашната кухина – той стои на обичайното си място и продължава да синтезира панкреатични ензими, които спомогат други смилателни процеси.
 
Спането в тази позиция е отличен избор и за бременни – така се стимулира кръвообращението, облекчава се болката в гърба, не се позволява на утробата да притиска черния дроб и се повишава притока на кръв към матката, бъбреците и плода.
 
За тези и още полезни свойства на спането на ляво, моля, изледайте видеото:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

севдалина     2017-02-12 19:44:14
Преди време спях на лявата си страна но започнах да изпитвам дискомфорт. Започнах да спя на дясната си страна и твърдя, че така е по-добре. Напоследък от време на време спя по гръб. Не бих казала, че е зле.
Гумен електрод     2017-02-12 14:28:03
Дългото лежане на лявата страна притиска сърцето.
Добре е да се заспива на дясната страна и след това да се върти в леглото.
anon     2017-02-11 10:45:05
Не съм съгласна. Много често като спя наляво сънувам кошмари. Значи явно не е чак толкова полезно. Освен това и стомахът се притиска и е неприятно, особено ако си ял скоро преди лягане.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter