ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сънливият шофьор е опасен колкото нетрезвия

Puls.bg   |   12 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Сънливият шофьор е опасен колкото нетрезвия

Източник: Istockphoto

При шофьорите, които не са си доспали през нощта, значително се повишава рискът от пътни инциденти. Това се посочва в данни на Фондацията за безопасност на пътя към Американската автомобилна асоциация. 
 
Специалистите поясняват, че при хората, които сядат зад волана, след като са си недоспали с час или два от препоръчителните минимум седем, опасността от катастрофа е близо два пъти по-голяма. Хората, които пропускат два или три часа са изложени на повече от четирикратно повишаване на този риск, подчертават още от Фондацията. 
 
Няма как да пропуснем от съня си и в същото време да очакваме да функционираме адекватно и безопасно зад волана, споделят специалистите. В данните на проучването се посочва, че при шофьора, който е спал по-малко от пет часа, има същият риск от катастрофа на пътя, както и при този, който шофира в нетрезво състояние.
 
Докато 97% от анкетираните хора заявяват, че според тях шофирането в сънено състояние „неприемливо поведение“, една трета от тях признават, че са направили точно това през изминалия месец. 
 
 
Повече от половината шофьори, които участват в катастрофите, свързани с преумора, споделят, че никога не са изпитвали никакви симптоми на недоспиване преди самия инцидент, се посочва още в доклада на Фондацията. 
 
Това означава, че хората може дори да не знаят, че шофират в не напълно адекватно състояние. Важно да си набавят необходимите поне 7 час сън за период от 24 часа, за да се намали рискът от инциденти на пътя. 
 
Специалистите стигат до тези данни на база на анализ сред 7234 шофьори, които участват в 4571 катастрофи. Данните са предоставени от национално проучване в САЩ, фокусирано върху безопасността на пътя.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter