ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 страховити нарушения на съня

Puls.bg   |   17 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
2 страховити нарушения на съня

Източник: Istockphoto

Мнозина се сблъскват с някакъв вид нарушение на съня. Най-често това е вид безсъние или хъркане, но понякога можем да бъдем засехнати и от доста притеснителни състояния. Предлагаме по-близък поглед на 2 от най-странните и страховити нарушения на съня...
 

Непрестанни кошмари

Те оставят чувство на потиснатост и напрежение – усещане, което може да напомня за себе си в продължение на няколко дни. При това нарушение обаче кошмарите не са просто чести, но непрестанни. 
 
Това разстройство на съня е познато още като „парасомния“ и се характеризира с „нежелани преживявания, които могат да се случат когато заспиваме, по време на сън или когато се събуждаме.
 
Докато повечето от нас в даден момент от живота си преживяват кошмари, особени в периоди на засилен стрес, ужасяващото преживяване, свързано с парасомнията, често може да причини значителен дистрес и дори да се отрази неблагоприятно върху обичайните ежедневни дейности.
 
Някои от сериозните последствия, причинени от това нарушение, включват прекомерна сънливост, повишена тревожност, проблеми с настроението и нежелание да заспим. 
 
Полусънни халюцинации 
 
Халюцинациите, свързани със съня, не се определят точно като разстройство според Американската асоциация на съня. Отново според данни на Асоциацията около 10% от хората са засегнати от тях. 
 
Така например някой, който страда от нарколепсия, може да има значително повече такива халюцинации, в сравнение с останалите хора. Те се появяват, когато заспиваме или се събуждаме, но не и по време на сън. 
 
Свързаните със съня халюцинации могат да бъдат резултат от употреба на алкохол и наркотици, които да носят безсъние, тревожност, стрес или други фактори. 
 
Лечението е насочено към причината, която ги предизвиква. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter