ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лечението на сънна апнея е неефективно сред по-слабите

Puls.bg   |   29 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Лечението на сънна апнея е неефективно сред по-слабите

Източник: Istockphoto

Лечението на сънна апнея се оказва комплексен просец, когато става дума за по-слабите хора. Това става ясно от данните на ново австралийско проучване. 
 
За неговите цели изследователите проучват данни на повече от 150 пациенти, които страдат от обструктивна сънна апнея в Австралия. Макар състоянието най-често да се свързва със затлъстяване, става ясно, че 52 % от пациентите имат индекс телесна маса под 30, което се счита за показател на нормално тегло
 
И за разлика от тези, които ги превъзхождат по килограми, по-слабите хора, страдащи от сънна апнея, са по-малко склонни да толерират първоначалното лечение на състоянието – устройство, което осигурява проходимостта на дихателните пътища
 
В допълнение, 36% от пациентите, които не страдат от затлъстяване, съобщават, че са преустановили употребата на това устройство по време на периода на проучването, в сравнение с 13% от участниците, засегнати от затлъстяване. 
 
Изследователите от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия съобщават, че пациентите, при които няма затлъстяване, всъщност са предизвикателството през съществуващите терапии, защото те са съвместими в по-малка степен с тях. 
 
Страдащите от обструктивна сънна апнея имат проблеми с дишането по време на сън, тъй като въздушните пътища се отпускат и забавят притока на кислород към белия дроб. Това обикновено води до силно и хронично хъркане. В най-лошия случай въздушните пътища биват напълно блокирани, което причинява задушаване, докато не се случи събуждане и поемане на въздух. 
 
Смята се, че хроничната сънна апнея допринася за развитието на редица други хронични заболявания, като депресия, диабет и сърдечносъдови заболявания. Устройството, което се прилага при това състояние, непрестанно изпомпва въздух през носа и устата, докато пациентът спи. Това гарантира, че въздушните пътища няма да бъдат напълно блокирани. 
 
Изследователите поясняват, че по-слабите хора по начало спят по-леко, което намалява ефективността на устройството при тях. В тези случаи лекарите се нуждаят от нов подход. 
 
Данните са публикувани в Journal of Clinical Sleep Medicine.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
7 съвета за пълноценен сън
7 съвета за пълноценен сън
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising