ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лечението на сънна апнея е неефективно сред по-слабите

Puls.bg   |   29 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Лечението на сънна апнея е неефективно сред по-слабите

Източник: Istockphoto

Лечението на сънна апнея се оказва комплексен просец, когато става дума за по-слабите хора. Това става ясно от данните на ново австралийско проучване. 
 
За неговите цели изследователите проучват данни на повече от 150 пациенти, които страдат от обструктивна сънна апнея в Австралия. Макар състоянието най-често да се свързва със затлъстяване, става ясно, че 52 % от пациентите имат индекс телесна маса под 30, което се счита за показател на нормално тегло
 
И за разлика от тези, които ги превъзхождат по килограми, по-слабите хора, страдащи от сънна апнея, са по-малко склонни да толерират първоначалното лечение на състоянието – устройство, което осигурява проходимостта на дихателните пътища
 
В допълнение, 36% от пациентите, които не страдат от затлъстяване, съобщават, че са преустановили употребата на това устройство по време на периода на проучването, в сравнение с 13% от участниците, засегнати от затлъстяване. 
 
Изследователите от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия съобщават, че пациентите, при които няма затлъстяване, всъщност са предизвикателството през съществуващите терапии, защото те са съвместими в по-малка степен с тях. 
 
Страдащите от обструктивна сънна апнея имат проблеми с дишането по време на сън, тъй като въздушните пътища се отпускат и забавят притока на кислород към белия дроб. Това обикновено води до силно и хронично хъркане. В най-лошия случай въздушните пътища биват напълно блокирани, което причинява задушаване, докато не се случи събуждане и поемане на въздух. 
 
Смята се, че хроничната сънна апнея допринася за развитието на редица други хронични заболявания, като депресия, диабет и сърдечносъдови заболявания. Устройството, което се прилага при това състояние, непрестанно изпомпва въздух през носа и устата, докато пациентът спи. Това гарантира, че въздушните пътища няма да бъдат напълно блокирани. 
 
Изследователите поясняват, че по-слабите хора по начало спят по-леко, което намалява ефективността на устройството при тях. В тези случаи лекарите се нуждаят от нов подход. 
 
Данните са публикувани в Journal of Clinical Sleep Medicine.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter