ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хората, които спят до късно, се хранят нездравословно

Puls.bg   |   15 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Хората, които спят до късно, се хранят нездравословно

Източник: Istockphoto

Хората, които спят до късно, са по-склонни да консумират повече нездравословни храни, твърдят изследователи.
 
Според специалистите от Американската академия за медицина на съня и Обществото за изследване на съня хората, които са между 18 и 60 години, трябва да си набавят поне 7 часа сън всяка нощ, за да поддържат здравето си. 
 
Има доказателства, че хората, които не спят достатъчно, са по-склонни да развият редица хронични състояния, в това число диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, хипертония, инсулт и психични проблеми. 
 
Оказва се обаче, че навикът да спим до по-късно също крие някои рискове за здравето. 
 
Екипът, начело на който е Кели Глейзър Барън от училището медицина „Файнбърг“ към Чикагския университет в САЩ, проследява навиците на 96 участници, които са в добро здраве и са на възраст между 18 и 50 години. 
 
Всички участници спят по 6 ½ или повече часа на ден. Те са проследявани в продължение на 7 дни. През това време изследователите „измерват“ съня на доброволците. Участниците си водят и дневник, където записват броя на изконсумираните калории, както и вида на храните, от които си ги набавят. Отчита се и тяхната физическа активност.
 
За 7-дневния период специалистите оценяват и циркадните ритми на участниците, като измерват синтеза на мелатонин при слаба светлина. Изследват се и нивата на телесните мазнини
 
Когато изследователите анализират всички данни, се взема предвид още пола, възрастта, качеството и продължителността на съня сред всички участници. 
 
От резултатите става ясно, че сред възрастните, които са в добро здраве, спането до късно не е задължително да води до повишен индекс телесна маса, прием на калории или физическа активност. Изследователите установяват, че във всички случаи този навик се свързва с понижено качество на хранителния режим, като най-често се консумират т. нар. „бързи закуски“. 
 
Данните от проучването са представени по време на 30-тата годишна среща Sleep 2016, която се състоя в Денвър, Колорадо, САЩ. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter