ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Факти за сънищата и съня

Puls.bg   |   20 октомври 2014   |   Коментари 0
   
   
Факти за сънищата и съня

Източник: Thinkstock

Какво сте по-склонни да сънувате?
 
Изследвания показва, че фантастичните и странни сънища са рядкост. По-вероятно е да сънувате обикновени събития или сънища, свързани с притеснения. Кошмарите също отразяват ежедневните притеснения и често включват ситуация, в която попадате в капан, сами сте или в опасност. Сънищата могат да ви помогнат да обработите спомени и информация, дори и да не си ги спомняте. 
 
Липсата на сън в различните възрасти
 
По-възрастните хора обикновено се нуждаят от 7 – 9 часа сън. Оказва се също така, че тези, които са в добро здраве, са по-малко засегнати от липсата на сън, в сравнение с младежите. 
 
Проучване от 2009 г., в което участие взимат хора в добро здраве и на възраст между 65 и 76 години, установява, че те имат по-бързи реакции, фокусират се по-добре и чувстват умора в по-малка степен през деня, в сравнение с тези, които са между 18 и 29 години, когато остават без сън за 26 часа. 
 
 
Независимо от възрастта, липсата на сън, макар и само за една нощ, може да ви направи по-раздразнителни и уязвими към стреса. Вашата памет и преценка също могат да бъдат засегнати. 
 
За по-качествен сън…
 
Слънчевата светлина помага на организма да поддържа вътрешния си цикъл на съня. Събуждането на слънчева светлина и „попиването“ й през деня също може да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter