ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 странни действия по време на сън

Puls.bg   |   18 декември 2012   |   Коментари 0
   
   
3 странни действия по време на сън

източник: iStockphoto

1. Изпращане на смс по време на сън 

Ежедневният стрес и честото използване на новите технологии предизвиква появата на нов феномен - изпращането на текстови съобщения по време на сън. 
 
Засегнатите от нарушението не подозират, че изпращат смс-и през нощта, обясняват експерти. Все повече хора съобщават за подобен тип поведение по време на сън, казва неврологът д-р Кърсти Андерсън. Според него това се дължи на масовата употреба на мобилни телефони и на навика те да се използват до късно вечер и при лягане. 
 
Често хората извършват действия в съня си, които правят многократно през деня, допълва д-р Кърсти Андерсън. 
 
Експертите определят състоянието като нежелано поведение по време на сън. Какво се случва в мозъка ни по време на подобни епизоди, все още е мистерия. Не са провеждани сериозни проучвания по въпроса, но според някои експерти до голяма степен явлението се дължи на затруднено събиране на данни. 
 
През 2008 г. учени от университета в Толедо регистрират подобен феномен. Изследователите съобщават за случай на жена, която е изпращала писма по електронна поща по време на сън. След като се събужда, тя няма спомен да е извършвала подобни действия. 
 

2. Хранене

Има случаи, в които сомнамбулизмът е свързан с консумация на храна на сън. Леката закуска не е толкова голям проблем, но по-екстремните случаи се квалифицират като Синдром на нощното хранене.
 
Засегнатите от състоянието могат да „нападнат“ кухнята няколко пъти през нощта, но да нямат никакъв спомен от действията си, когато се събудят. Това е свързано не само със загуба на пълноценен сън, но и с риск от прекомерно увеличаване на теглото, което може да предизвиква здравословни проблеми от различен характер – физически и умствени. 
 
Подобно на други странни нощни поведения, храненето по време на сън често се случва, когато хората са засегнати от парасомнии, според д-р Кърсти Андерсън. 

3. Секс

Сексомнията привлича вниманието на обществеността през последните години, казват експерти. Състоянието е свързано с правене на секс на сън. Изследванията по темата все още са твърде малко, но се отчита увеличение на случаите. 
 
Състоянието обикновено се появява във фаза на дълбок сън, когато мозъчните области, отговарящи за мисленето и съзнанието, са изключени. Това е инстинктивно поведение, хората не са наясно какво правят, пояснява д-р Крис Идзиковски, експерт по съня. 
 
Специалистите отбелязват, че секссомнията се проявява по-често в период на стрес или под влиянието на алкохол или наркотици. Може да бъде провокирана от еротичен сън или докосване до партньора в леглото, при което се „отключват“ центрове в мозъчната кора, които отговарят за сексуалното желание. Тъй като човек се намира в състояние на дълбок сън, той няма да има спомен от действията си.
 
Според д-р Крис Идзиковски, при дълбок сън, не е възможно морално и рационално вземане на решения.
 
Смята се, че някои антидепресанти и приспивателни могат да помогнат за предотвратяване на секссомния. Подходящи са и техники на релакс.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising