ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Краткият сън залага инсулинова резистентност

Puls.bg   |   17 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Краткият сън залага инсулинова резистентност

източник: Dreamstime

Установено е, че в дългосрочен план краткият и непълноценен сън увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, включително затлъстяване и диабет тип 2. Учените са стигнали до редица обяснения за повишената опасност. Различни изследвания показват, че продължителността на съня може да повлияе на нивата на кръвната захар, хормоните, контролиращи апетита, и дори възприятието на мозъка за високо калорични храни.

 
Некачественият сън възпрепятства способността на мастните клетки да реагират на инсулин, сочи ново проучване.  
 
След четири нощи лишаване от сън, резултатите от кръвни тестове показват, че инсулиновата чувствителност при участниците е средно около 16% по-ниска, в сравнение с период на пълноценен сън. Освен това чувствителността на мастните клетки към инсулин намалява с 30%, до нива, които обикновено се откриват при хора с наднормено тегло или диабет.
 
Мастните клетки се нуждаят от сън и когато не го получават в достатъчни количества, те стават уязвими, обяснява д-р Матю Брейди от Университета на Чикаго и водещ автор на проучването. 
 
Става ясно, че мастните клетки, изследвани от учените, се нуждаят от 3 пъти повече инсулин, за да активират ензима Akt, който играе ключова роля за регулирането на кръвната захар. При задълбочаване на инсулиновата резистентност, натрупването на излишна захар и холестерол в кръвта, увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.
 
Изследователите все още не знаят как точно мастните клетки разпознават и регистрират лишаването от сън. Според една от теориите, недоспиването предизвиква стресова реакция на организма, което води до освобождаване на хормоните на стреса кортизол и норепинефрин, които пък са свързани с инсулиновата резистентност. 
 
Сънят е толкова важен за здравето, колкото балансираното хранене и физическите упражнения, подчертават специалисти. 
 
Резултатите са отразени в сп. Annals of Internal Medicine.
 
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма стават резистентни към инсулина. 
 
Наследственият фактор е силно определящ за склонността на организма към инсулинова резистентност. Сред останалите значими фактори са метаболитен синдром, наднормено тегло, бременност, инфекции и други заболявания, стрес, прием на лекарства, употреба на стероиди.
 
 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Домашни средства при безсъние
Домашни средства при безсъние
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter