ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства за сън и тревожност водят до деменция

Puls.bg   |   02 октомври 2012   |   Коментари 0
   
   
Лекарства за сън и тревожност водят до деменция

източник: iStockphoto

Приемът на медикаменти срещу тревожност и безсъние може да предразположи към развитие на деменция. 

 
Проучване, публикувано в сп. British medical journal, сравнява риска от състоянието при две групи възрастни хора – 95 души, употребяващи бензодиазепини или други подобни лекарства, и 968, които не ги приемат. 
 
През следващите 15 години учените диагностицират 253 случая на деменция. 32% от участниците от първата група развиват симптоми, като загуба на памет и затруднения в мисленето, в сравнение с 23%, които не приемат медикаменти. 
 
Сред лекарствата, използвани от доброволците, са халцион, ресторил, амбиен, валиум, ксанакс.
 
Учените откриват, че приемалите медикаменти от групата на бензодиазепините, са с 60% по-висок риск от деменция, дори и след отчитането на други фактори, които се знае, че влияят на мозъчната функция, като възраст, самота, депресия, високо кръвно налягане и диабет. 
 
Причините за връзката между този тип лекарства и деменцията все още не са уточнени. Не е ясно и как въздействат при по-млади пациенти, които прибягват до употребата им. 
 
Проучването не доказва, че лекарствата предизвикват спад в паметта и мозъчната дейност. Приемът на медикаментите за кратък период от време е по-скоро безопасен, уточнява изследователският екип. 
 
Според други обаче възрастните хора трябва да избягват напълно този вид лекарства. Има все повече доказателства, че употребата на бензодиазепини е рисков фактор за нарушения на мозъчната функция, коментира д-р Кара Таненбаум от Университета на Монреал в Канада.
 
Две предишни проучвания установяват, че използващите бензодиазепини са дори с по-нисък риск от деменция и не са засегнати от повишена опасност от развитие на състоянието. 
 
От друга страна, три други изследвания показват повишен риск от проблеми с паметта при приемащите медикаментите. Те проследяват участниците за по-кратки периоди от време, затова не може да се изключи вероятността приемът им всъщност да е започнат заради облекчаване на първите симптоми на деменция, които често включват повишена тревожност, възбуда и проблеми със съня, обясняват специалисти. 
 
Бензодиазепините се определят като най-перспективната група транквилизатори, повлияващи нервната система. Медикаментите намаляват емоционалната напрегнатост, страха, безпокойството, улесняват заспиването.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
По какво да познаем, че страдаме от недоспиване?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising