ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Недоспиването и стресът влияят еднакво зле на имунитета

Puls.bg   |   12 юли 2012   |   Коментари 0
   
   
Недоспиването и стресът влияят еднакво зле на имунитета

източник: Dreamstime

Липсата на сън и физическият стрес имат сходен ефект върху имунната система, съобщават холандски и британски учени. 

 
Международният екип сравнява броя на белите кръвни клетки при 15 здрави млади мъже. В продължение на седмица участниците спят нормално по 7-8 часа на нощ. След това те прекарват 29 часа без сън. През изследвания период на участниците периодично са правени кръвни тестове. 
 
Резултатите сочат, че продължителната липса на сън води до увеличаване на нивата на гранулоцитите, вид бели кръвни клетки, съставляващи част от вродената ни имунна система. Те реагират незабавно на физическия стрес от загуба на сън, поясняват учените.
 
Допълнителни изследвания по темата могат да дадат допълнителна информация за молекулярните механизми, които стоят зад тази незабавна реакция на стрес, както и да установят ролята му за развитието на заболявания, свързани с хронична загуба на съня, казва Катрин Акерман, ръководител на проучването.
 
Изясняването на получените резултати е от значение за клиничната практика, както и за професии, свързани с работа на смени, които водят до нарушено качество на съня. 
 
Резултатите са отразени в сп. Sleep.
 
Други изследвания показват, че осигуряването на достатъчно сън помага на имунната система да работи правилно. От друга страна, недоспиването в дългосрочен план е основен рисков фактор за нарушен имунитет.
 
Вече е установена връзката между липсата на сън и здравословни проблеми, като развитие на хипертония, диабет и затлъстяване. 
 
Учени от университета на Калифорния откриха, че недоспиването води до лош подбор на храна, тъй като въздейства на области в мозъка, отговорни за този избор.
 
Хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са с увеличен риск от инсулт, твърдят изследователи от Университета на Алабама.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Сън
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
6 съвета за по-качествен сън
6 съвета за по-качествен сън
12 начина да избегнем сънливостта през деня
12 начина да избегнем сънливостта през деня
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter