Лимфните възли заболяват, заради други тъкани

Лимфните възли заболяват, заради други тъкани

Лимфните възли са част от лимфната система, която стига до тъканите, събира отпадъчните продукти от обмяната на веществата и защитава организма от чужди тела. Ето защо лимфните възли веднага да отреагират на всеки възпалителен процес или наличие на ракови клетки в организма. Това възпаление на лимфните възли се нарича реактивно. Но има и други случаи, когато се възпаляват самите лимфни възли.

Възпаление на лимфните възли и причините за него
Възпалението на лимфните възли бива остро и хронично. Може да бъде предизвикано от различни микроорганизми (стафилококи, стрептококи и др.), от токсините, които отделят и веществата, получаващи се от разпадането на тъканите при първичните огнища на гнойния процес.

Възпалението може да е предизвикано от инфекция във всеки един орган или тъкан. В лимфните възли вредните микроорганизми и токсините попадат през лимфните и кръвоносните съдове. Възможно е в лимфния възел да проникнат микроби непосредствено при нараняване му. В този случай заболяването на лимфния възел е първично.

Срещат се и специфични лимфаденити, които са предизвикани от определени причинители като туберкулозния бацил, и които протичат съответно на заболяването.

Остро възпаление на лимфните възли
Острото възпаление започва с усещане за болка и уголемяване на лимфния възел. Болният изпитва главоболие, слабост, има висока температура. Често възпалението на лимфните възли протича с възпаление на лимфните съдове.

По какъв начин ще се проявят признаците на възпалението на лимфните възли зависи от мястото и от органа, от който идва инфекцията. Случва се при преминаване на възпалението на първично поразените тъкани или орган, възпалението на лимфните възли да остане.

Острото възпаление на лимфните възли може да бъде катарално - без отделяне на гной, хеморагично – с примес на кръв, гнойно.

При катаралното възпаление общото състояние на организма е добро. Лимфните възли при болното място са уголемени и болезнени. Няма поражения на съседните тъкани, както и на кожата над тях.
Когато в лимфните възли има наличие на гной, болката става интензивна, кожата над възела почервенява и се възпалява, лимфните възли стават неподвижни, появяват се симптоми като висока температура, главоболие и др.

Когато лимфаденитът се лекува в първия стадий, изходът е благоприятен. Гнойният процес може да унищожи лимфния възел, разраства се съединителната тъкан и се нарушава лимфопотока на засегнатото място.

Острото възпаление на лимфните възли може да причини тромбофлебит (възпаление на вените), разпространение на гнойния процес на околните тъкани, заразяване на кръвта (сепсис). Възможно е да премине в хронична форма на заболяването.

Хронично възпаление на лимфните възли
При слабо протичащи възпалителни заболявания, например гнойна ангина, лимфаденитът може да е хроничен от самото начало. Обикновено този процес е съпроводен с разрастване на тъканите и в много редки случаи е гноен.

При хроничните форми на заболяването се наблюдава увеличаване и уплътняване на възлите, които при палпация са плътни, не болят, подвижни са и не са сраснали с околните тъкани.

Лимфните възли остават подути продължително време, но след това размерът им намалява за сметка на разрастването на съединителната тъкан, сбръчкват се. В някои случаи разрастването на съединителната тъкан може да доведе до разстройство на лимфопотока и отоци.
 

Лечението
В началния стадий при острото заболяване на лимфните възли, се назначават антибиотици, както и терапия на първичното огнище на инфекцията, отстраняват се гноевидни тъкани. Антибиотиците се назначават след антибиограма за резистентност. При необходимост се извършва оперативно лечение и терапия на открити гнойни рани.
Лечението на хроничните форми изисква първо терапия на първоизточника на инфекцията.

 Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.