ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Контрацептивите предпазват от рак на яйчниците

Puls.bg   |   25 януари 2008   |   Коментари 0
   
   
Контрацептивите предпазват от рак на яйчниците

Жените, предпазващи се от нежелана бременност чрез хапчета, са протектирани от развитието на рак дори десетки години след като прекратят приема. Британци казват, че 15-годишната употреба на медикаментите намалява рисковете за заболяването на половина и освен това остават значително ниски за 30 години напред. Това бе публикувано в списание The Lancet.

Д-р Валери Берал от Оксфордския Университет е анализирала данните от 45 проучвания сред общо 23 257 жени, които са имали рак на яйчниците и от които 31% са взимали контрацептив, и 87 303 жени без рак, сред които 37% са разчитали на хапчета за предпазване от бременност.

Експерти казват, че медикаментите са предотвратили досега около 200 000 случая на рак на яйчниците и 100 000 смъртни случая. На базата на настоящата употреба на препаратите се предвижда, че ежегодно поне 30000 случая са избегнати. Контрацептивите също предпазват и от еднометриален рак на матката.

Все пак, има злокачествени заболявания като карцинома на гърдата и този на маточната шийка, чийто рискове за развитите макар и в малка степен се увеличават. Лекари напомнят обаче, че рака на яйчниците обикновено се открива късно, поради липсата на скрининг, докато другите две заболявания са значително добре обхващани при профилактични прегледи.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter