ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Етапи на сексуална възбуда при жената

Puls.bg   |   27 ноември 2011   |   Коментари 7
   
   
Етапи на сексуална възбуда при жената

Източник: Dreamstime

Съществуват четири етапа на сексуална възбуда при жената: възбуда, „плато”, оргазъм и отпускане. Има и една съществена, предхождаща, която биологията изпуска – желанието, но сега в центъра на вниманието е именно биологията.

 

1. Етап на възбуда


При този етап кръвоносните съдове на гениталиите се разширяват, което увеличава притока на кръв към вагиналните стени. Това спомага отделянето на капчици секрет от влагалището, които поддържат стените му влажни. Процесът е познат като лубрикация. Секретът играе ролята на смазка, предпазва лигавицата, спомага лесното проникване и движение на пениса.  

Постепенно се уголемяват външните полови органи. Цветът им се насища към тъмно червен. Големите срамни устни се удължават, стават по-тънки и се разтварят. При раждалите жени те могат да променят размера си до 2-3 пъти. Разкриват се набъбналите малки срамни устни. Клиторът също нараства и става силно чувствителен. Главичката му, също като на пениса, се отделя. Излъчва се секрет.

През това време влагалището се удължава, обикновено от 7 до 10 см, което отдалечава маточната шийка по-надълбоко. Матката се повдига към таза и заема по-вертикална позиция.

Учестяват се пулсът и дишането на жената. Повишава се кръвното й налягане.
 

 

2. Етап „плато”


Гърдите наедряват с една четвърт. Заради притока на кръв, ареолите нарастват, поради което зърната вече не изглеждат така изпъкнали.

Притокът на кръв е достигнал по-ниската третина на вагината. Тя вече е по-обемна и плътна, по-тясна. Отчетливо се очертава отворът на влагалището. Тъканите и мускулите при входа му образуват оргазмената маншета. Набъбването на тази част на вагиналните тъкани осигурява ритмичното свиване на мускулите по време на оргазма и плътно „захващане” на пениса. Само по себе си усещането е върхово за жената и представлява един вид кулминация, дори тя да не достигне до оргазъм. Ритмичността и обхвата на този своеобразен пръстен допринася и за постигане на върха при мъжа.

С наближаването на оргазма клиторът на жената се „прибира”. Бартолиновите жлези продължават да отделят смазващ секрет. На този етап жената се нуждае от постоянно стимулиране, за да успее да достигне до кулминация. Същевременно удължаването на фазата без да се постигне ескалиране на усещанията, отлага оргазма във времетои и дори го проваля.

 

3. Оргазъм


Оргазмът представлява интензивно освобождаване на  напрежението, постигнато от етапите на половия акт по-рано. Мускулите на влагалището се свиват ритмично на 0,8 секунди. Матката също контрактира.

 

Не винаги жените постигат оргазъм при секс. За да се случи, от съществено значение е любовната игра. Необходимо е да се намерят силните ерогенни зони, които са индивидуални за всяка една, и се приложи клиторно стимулиране.

Следващ оргазъм при жените може да се постигне след отпускането и преминаване на етапите отначало.

 

Оргазмът и при нея има своето значение за зачеването – свиването на влагалищните мускули спомага предвижването на спермата по тях към матката.

 

4. Отпускане


Дишането и пулсът постепенно се нормализират. Кръвопотокът се успокоява. Клиторът заема в нормалното си състояние за секунди. Постепено до минути влагалището възвръща обичайния си размер. Повече време е необходимо за свиването на големите срамни устни, поради което жената изпитва силна чувствителност и дори болка при механичното им дразнене.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

naza     2014-05-18 00:54:03
dobre
бай Х     2013-08-13 20:18:14
Това вече много полезна информация ли е?!? Леле-мале, до какви нива е достигнала неграмотността!!!
kiro     2012-06-20 11:11:48
sdgrggdgrdf
Галина     2012-04-08 15:40:59
За пъри път чета статия, свързана с оргазма, която е истина.4-те фази, описани по-горе, се случват с мен при всеки сексуален контакт със партньора ми. За целта жената трябва да познава много добре своето тяло и психика.Нужен е търпелив и работлив мъж. На мен лично ми отне около 3 години докато се случи да изпитам оргазъм.Успех на всички жени, които се опитват!
Елеонора     2012-02-01 09:56:45
Чудесна информация,само искам да попитам колко количество(лубрикация) е нормално да отдели жената преди самия оргазъм!
Благодаря!
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter