ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бракът и бащинството снижават тестостерона при мъжете

Puls.bg   |   17 октомври 2007   |   Коментари 0
   
   
Бракът и бащинството снижават тестостерона при мъжете

Статусът на женения мъж и бащинските задължения могат да окажат съществено влияние върху нивото на тестостерона и други хормони в организма. За това свидетелстват резултатите от две изследвания, проведени от проф. Питър Грей от Университета в Невада – Лас Вегас.

В първото от изследванията, публикувано в списанието Current Anthropology, Грей и сътрудниците му, проведено върху 250 мъже над 20г. възраст (включая женени, неженени и такива с по няколко жени) се изяснява, че при женените мъже нивото на тестостерона е по-ниско в сравнение с ергените на същата възраст. Въпреки очакванията се е оказало, че мъжете с по няколко жени имат още по-ниско съдържание на тестостерон от моногамните.

Тестостеронът е основния хормон в организма на мъжа, отговорен за либидото, ерекцията, сперматогенезата, разпределението на мастните тъкани в тялото и др. При това изследване едно от заключенията е, че полигамните бракове най-вече свидетелстват за финансово благополучие и висок социален статус, а не за повишена полова активност.

Във второто изследване се установява подобна корелация между бездетните мъже и такива живеещи със своите деца. При първата група се установява по-високо ниво на тестостерон, а във втората – по-високо ниво на хормона отговорен за лактацията – пролактин.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter