ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как се променят гърдите през бременността

Puls.bg   |   01 март 2011   |   Коментари 1
   
   
Как се променят гърдите през бременността

Болки в гърдите, наедрял бюст... Промените в бюста са един от най-първите симптоми за настъпила бременност, още преди закъснението на менструацията да стане факт.


Освен наедряването и силната чувствителност на гърдите при бременност, настъпват още няколко промени свързани с тях:

  • По-високите стойности на женски полови хормони влияят на пигментацията на кожата, в следствие на което зърната и ареолите потъмняват.
  • Размерът на зърната и ареолите нараства. Зърната изпъкват по-силно от преди.
  • Възможно е цветът на вените да стане по-интензивен, което е показател за повишения кръвопок към гърдите.
  • Получава се отделяне на мастен, жълт секрет от зърната.
  • Жлезите върху ареолите, т. нар. жлези на Монтгомери, малки образувания, наподобяващи дребни пъпчици, стават по-отчетливи. Тези жлези осигуряват влажността и еластичността на кожата около зърната.По-привлекателният външен вид на гърдите през бременността е само една част от промяната. Независимо от обиколката по-големите гърди в периода на 9-те месеца и кърменето изискват осигуряване на удобен сутиен от естествени материи, който да поддържа бюста без да го стяга. Подобен проблем е истинско предизвикателство за дамите с по-голям бюст по принцип или тези, чиято обиколка нараства с няколко размера през бременността. По време на сън в този случай е препоръчително да се ползва спортен тип памучно бюстие, което да осигури известен личен комфорт.


Как да изберем сутиена правилно

  • Сутиенът следва задължително да е от естествени материи. Имунната система на бременната жена е по-различна от обикновено. Заради изострената чувствителност е възможно да се появи непоносимост към синтетични тъкани. Чистият памук е най-добрият избор за материи през бременността.
  • Моделът следва да е без банели или те да са вложени плътно в чашката, така че да не упражняват натиск върху гърдите.
  • Важно е сутиенът да осигурява поддържане на гърдите: частта опасваща гърба и презрамките следва да са широки.
  • Закопчаването трябва да е на гърба, за да не убива гърдите.
  • Необходимо е презрамките да се регулират.


Повишената чувствителност на гърдите се дължи на по-високия синтез на женските полови хормони. Благодарение на тях млечните каналчета в жлезите наедряват и се превръщат в алвеоли. Към края на бременността клетките, които покриват алвеолите отвътре започват да отделят секрет.


Истинската кърма обаче започва да се отделя 12-36 часа след раждането, до тогава се образува коластра.
Коластрата се отличава с мастната си консистенция. Високо усвоима е от организма на новороденото. Отделя се от последното тримесечие на бременността. В началото е с жълт цвят и по-гъста. С приближаване на термина консистенцията й става по-водниста и безцветна.


Коластра може да се отдели спонтанно при всеки натиск на гърдите, масаж или при секс. Отделянето й е обичаен признак на бременността.


През бременността от изключително значение е жената да не прекъсва самоизследването на гърдите си. При естественото им наедряване задачата е по-трудна, още повече, че в края на бременността е нормално да се появят по-твърди уплътнения. Въпреки това жената следва да е нащрек за необичайни промени и да се консултира със следящия бременността специалист.


Към термина е възможно да се напипат "бучки" в гърдите, които са болезнени на допир. Касае се за запушени млечни каналчета. Обикновено топлият компрес и масажът помагат за облекчаване на напрежението в гърдите и наличие на бучки с произход от характера на бременността.


На жените, които планират бременност след 35-годишна възраст, се препоръчва преди зачеването да направят мамографско изследване.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

камелия     2014-07-10 18:40:56
Бременна съм в 8 месец и гърди те ме болят много но си правя компрес и минава
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising