ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ранно установяване на бременността – как се осъществява?

Puls.bg   |   16 февруари 2011   |   Коментари 0
   
   
Ранно установяване на бременността – как се осъществява?

За бременност се съмняваме, когато месечният цикъл закъснява. В някои случаи обаче в първото тримесечие е възможно наличие на кръвотечение, което може погрешно да се вземе  за менструално.
Наличието на бременност около датата на очакваната менструация и по-рано, както и в случаите на кръвотечение в първия триместър, може да се установи чрез измерване на хормона на бременността.


Хормонът на бременността – човешки хорион гонадотропин
Наличието на хормона човешки хорион гонадропит в кръвта може да се измери още седмица след зачеването. Това е хормон, който се отделя от обвивката на зародиша.
Благодарение на излъчването на този хормон, жълтото тяло, образувало се на яйчниковата повърхност на мястото на отделената яйцеклетка, се стимулира да отделя повече прогестерон. Последният е жизненонеобходим за бременността. От него зависи нарастването и подготвянето на маточната лигавица за имплантирането на оплодената яйцеклетка и предотвратяване на появата на съкращения на маточните мускули (контракции). Жълтото тяло поддържа бременността в първите й 14-16 седмици до поемане на изхранването на фетуса от развилата се плацента.

Количеството на човешкия хорион гонадропин от зачеването до 14 седмица за два дни нараства двойно. След този срок постепенно намалява

Нарастването на количеството на човешкия хорион гонадропин е показател за развитието на бременността.

Уринарните тестове за бременност са изградени на принципа на разпознаване на хормона. При бременност около датата на очакваната менструация или по-рано, когато установяването се налага, се извършва кръвно изследване за хормона.


За да е по-точно изследването на човешкия хорион гонадропин от значение е да се вземат предвид следните особености:

  • кръв се дава на гладно рано сутрин, като за препоръчване е храненето предната вечер да е по-леко,
  • в случай, че се взима кръв за изследване през деня, то желателно е да са минали минимум четири часа от последното хранене,
  • изследването се прави не по-често от през ден,
  • приемът на лекарства следва да е съгласуван с акушер-гинеколога,
  • налага се въздържане от консумация на спиртни напитки и тютюнопушене,
  • желателно е да се избягва физическото натоварване и стресът в дните на изследване,
  • не се препоръчва даване на кръв за изследването непосредствено след медицински процедури.За наличие на бременност при първия кръвен тест се говори, когато стойността на хормона е по-висока от посочената референтна граница в изследването.

Когато има нарастването на стойностите на хормоните е по-малко от очакваното, то има вероятност за изоставане в развитието на ембриона или извънматочна бременност. Както за едното, така и за другото, не може да се твърди до изявата на съответните допълнителни признаци.

Природата е създала механизъм за защита от износване на бременност с неблагоприятни резултати. Обикновено около датата на очакваната менструация, се губят бременностти определяни като химически, при които има наличие на множество хромозомни грешки.

Извънматочната бременност от друга страна е опасно и животозастрашаващо състояние, което следва да се установи възможно най-рано при подозрения. При извънматочна бременност най-често оплодената яйцеклетка се вгнездява и развива във фалопиевата тръба. Нарастването й е причина за разкъсването на придатъка и тежък кръвоизлив. Ранното диагностициране и предприемане на адекватни мерки може не само да спаси живота, половите органи на жената, но дори и да предотврати отстраняване засегнатата фалопиева тръба.

Когато количеството на човешкия хорион гонадропин е повече от нормата се предполага наличие на многоплодна бременност. Такова се наблюдава и при гроздовидна бременност и   някои заболявания. Възможно е неговите стойности да са повишени при жени с диабет или  приемащи хормонални таблетки. Наличието му при небременни жени показва вероятност за  наличие на туморно образувание в матката.

Кръвният тест за човешки хорион гонадропин се провежда нееднократно, в серия.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter