ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Папилома – защо са опасни? (1 част)

Puls.bg   |   28 октомври 2010   |   Коментари 0
   
   
Папилома – защо са опасни? (1 част)

Кондилома представляват малки образувания, повдигнати на краче, по кожата. В повечето случаи са незабележими. Островърхите кондиломи се разполагат на лигавицата на половите органи и около ануса. Образуването им е вследствие на заразяване с човешкия папилома вирус, което може да стане във всяка една възраст. Осъществява се чрез допир на кожа или лигавица с носител на вируса, който по принцип се намира в кръвта на заразения, но действието е върху кожната повърхност.Погрешно е да се смята канодиломата само за козметичен проблем. Често образуванията дори изчезват и после се появяват отново, но трябва да се има предвид, че проявата им е вследствие на инфектиране с вирус, който остава в организма и с течение на времето отслабва защитните му сили.Човешкият папилома вирус се предава предимно по полов път. Хората са податливи към инфекцията, което обяснява високото число на заразени с папилома вируси. Възможно е заразяване и по битов път.Не винаги при инфекция с вируса се проявяват веднага признаци за това. Възможно е например човек да е заразен още при раждането си, но симптомите да се появят години по-късно.Заразяването с папилома вирусите в дългосрочен план сериозно понижава имунитета, особено когато организмът понася допълнително натоварване – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, простудни заболявания, грип, стрес, хронични заболявания. Активността на папилома вирусите се обуславят и от климатичните условия – влияе им влажният и топъл климат, както и приемът на орални контрацептивни средства.


 
Най-често кондиломите се образуват по кожата на врата, тялото и естествените му гънки. Изглеждат меки безформени кожни образувания.Островърхите кондиломи наподобяват дребни папили на лигавиците. Могат да бъдат единични или множество, като се сливат и образуват форма на карфиол.Най-често се появяват на лигавицата от вътрешната страна на малките срамни устни, влагалището, маточната шийка, около отвора на пикочния канал при жените и около главичката на половия член и от вътрешната страна на кожата при нея при мъжете (папилома при мъжете).Възможно е появата им да е свързана със сърбеж, дразнене, кръвоизливи. Голяма част от хората не им обръщат внимание, тъй като ги приемат за анатомична особеност от детството и се определят при случаен преглед по друг повод.Папиломатозата се локализира и по респираторния тракт, носоглътката, ларинкса. Лечението в тези случаи е изключително сложно и изисква висока професионална компетентност от страна на специалиста. 

 

Втора част на материала
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter