ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Папилома – защо са опасни? (1 част)

Puls.bg   |   28 октомври 2010   |   Коментари 0
   
   
Папилома – защо са опасни? (1 част)

Кондилома представляват малки образувания, повдигнати на краче, по кожата. В повечето случаи са незабележими. Островърхите кондиломи се разполагат на лигавицата на половите органи и около ануса. Образуването им е вследствие на заразяване с човешкия папилома вирус, което може да стане във всяка една възраст. Осъществява се чрез допир на кожа или лигавица с носител на вируса, който по принцип се намира в кръвта на заразения, но действието е върху кожната повърхност.Погрешно е да се смята канодиломата само за козметичен проблем. Често образуванията дори изчезват и после се появяват отново, но трябва да се има предвид, че проявата им е вследствие на инфектиране с вирус, който остава в организма и с течение на времето отслабва защитните му сили.Човешкият папилома вирус се предава предимно по полов път. Хората са податливи към инфекцията, което обяснява високото число на заразени с папилома вируси. Възможно е заразяване и по битов път.Не винаги при инфекция с вируса се проявяват веднага признаци за това. Възможно е например човек да е заразен още при раждането си, но симптомите да се появят години по-късно.Заразяването с папилома вирусите в дългосрочен план сериозно понижава имунитета, особено когато организмът понася допълнително натоварване – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, простудни заболявания, грип, стрес, хронични заболявания. Активността на папилома вирусите се обуславят и от климатичните условия – влияе им влажният и топъл климат, както и приемът на орални контрацептивни средства.


 
Най-често кондиломите се образуват по кожата на врата, тялото и естествените му гънки. Изглеждат меки безформени кожни образувания.Островърхите кондиломи наподобяват дребни папили на лигавиците. Могат да бъдат единични или множество, като се сливат и образуват форма на карфиол.Най-често се появяват на лигавицата от вътрешната страна на малките срамни устни, влагалището, маточната шийка, около отвора на пикочния канал при жените и около главичката на половия член и от вътрешната страна на кожата при нея при мъжете (папилома при мъжете).Възможно е появата им да е свързана със сърбеж, дразнене, кръвоизливи. Голяма част от хората не им обръщат внимание, тъй като ги приемат за анатомична особеност от детството и се определят при случаен преглед по друг повод.Папиломатозата се локализира и по респираторния тракт, носоглътката, ларинкса. Лечението в тези случаи е изключително сложно и изисква висока професионална компетентност от страна на специалиста. 

 

Втора част на материала
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter