ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Оралният секс - основна причина за рак на устата и глътката

Puls.bg   |   18 октомври 2010   |   Коментари 0
   
   
Оралният секс - основна причина за рак на устата и глътката

 

Предаваният по полов път човешки папилома вирус е главната причина за заболеваемостта от рак на устната кухина и глътката в Швеция, съобщава MedPage Today.

 

Група учени от Каролинския институт в Стокхолм под ръководството на д-р Торбьорн Рамквист изследва случаи на плоскоклетъчен карцином на устата и глътката от 1970 и 2007 г. При анализа на данните екипът прави оценка на дела на злокачествените образувания, при които се намира наличие на ДНК от папилома вируси.

 

Според данните на екипа от 1970 до 2002 г. делът на рака на устната кухина и глътката, вследствие на заразяване с папилома вируси, нараства 3 пъти от 23% до 68%, а през 2007 г. стига до 93%. Според авторите на изследването числото на предизвиканите от папилома вирусите карцином на устата и глътката значително надвишава аналогичния показател за тумор на шията и главата, т.е. в 45-100% от случаите на карцином на устата и глътката се дължат на папилома вируси.

 

Шведските медици изясняват, че човешкият папилома вирус вгражда своето ДНК в раковите клетки, като по този начин повишава числото на новообразуванията, подобно на рака на шийката на матката и влагалището. Според експертите ръстът на ракови заболявания, причинени от папиломавирусите, се дължи на промените в сексуалното поведение – нарастналия брой на сексуалните партньори и висока популярност на оралния секс.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter