ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Цинкът – важен за правилното развитие на яйцеклетките и ембрионите

Puls.bg   |   13 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Цинкът – важен за  правилното развитие на яйцеклетките и ембрионите

Изследвания, направени от американски учени показват, че цинкът е от важно значение за правилното развитие както на яйцеклетките, така и на ембрионите.
 

 

Изследователите от Медицинското училище Файнберг към Северозападния университет в щата Илинойс (САЩ) провели серия от лабораторни експерименти с мишки.  Използвайки специална техника, експертите определили нивото на веществото цинк в зрелите яйцеклетки и в ембрионите.

 

Оказало се, че в периода на растежа женските полови клетки, както и в началните етапи от развитието на плода, съдържанието на този микроелемент се удвоява. Високото съдържание на цинк помага за правилното нарастване на яйцеклетките и  преминаване на критичните периоди в развитието им, които са необходими за нормално оплождане.

 

Един от най-сериозните приноси на микроелемента е участието му в генната експресия. Това е сложен процес на разчитане на информация, кодирана в ДНК, презаписването и под формата на РНК и превръщането и в краен продукт – а именно белтъка, кодиран от разчетения ген. Ролята на цинка тук е още на ниво разгадаване на информацията, записана в ДНК чрез молекули, наричани транскрипционни фактори, в състава на които микроелемента допринася за подходящата пространствена ориентация. С тази своя функция цинкът има отношение към множество процеси – от вътреклетъчни реакции, през клетъчно делене или програмирана клетъчна смърт до междуклетъчно сигнализиране. Той е необходим за растежа и физическото, интелектуалното, половото развитие и фертилността, за поддържането на имунната система.
 

За да проверят хипотезата си, учените обработили овоцити от мишки със специални молекули-хелатори, които не позволават натрупването на цинк в клетките и проследили по-нататъшното развитие на яйцеклетките.

 

Обработените овоцити загубили способността си за съзряване и формиране на пълноценни яйцеклетки. Освен това, генетичният материал в тях бил увреден и като следствие, не можело да се извършва оплождане и нормално развитие на здрави ембриони.

 

Всички наблюдавани процеси се върнали към нормалното си развитие при въвеждане на достатъчно количество цинк в клетката.

 

„Разбирането на ролята на микроелементи, какъвто е цинкът за развитието на половите клети  е от изключително значение.“- категоричен е ръководителят на изследването и специалист по репродуктивни проблеми д-р Алисън Ким. - „ Към момента лекарите не могат категорично да определят кои яйцеклетки, след сливане със сперматозоида ще дадат пълноценен и правилно развиващ се ембрион. Ако успеем да научим повече за влиянието на микроелементите върху този процес, ще успеем значително да подобрим методите за лечение на безплодието.“

 

Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на списание Nature Chemical Biology.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter