ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сексът помага на мозъка да расте

Puls.bg   |   07 септември 2010   |   Коментари 1
   
   
Сексът помага на мозъка да расте

Сексът помага на мозъка да расте, твърдят американски учени от университета Принстън, съобщава PLoS Onе.

 

Изследователите провели научен експеримент, целящ да провери дали приятните, но стресиращи преживявания могат да имат обратен ефект.  За целта учените оставяли в клетки двойки полово активни плъхове веднъж дневно или веднъж на две седмици и измервали промяната в хормоналните нива на глукокортикоиди, за които се предполага, че отговарят за пагубния ефект на неприятните преживявания върху мозъка.

 

Получените данни били сравнени с тези от девствени опитни животни. Резултатите потвърдили очакването, че независимо от честотата на сексуалните актове, при полово активните плъхове имало значително увеличение на броя на невроните в хипокампуса – дял от мозъка, свързан с паметта, чиито клетки са особено чувствителни към неприятни преживявания.

 

Според авторите на изследването, колкото по-голяма била честотата на сексуалните актове, толкова по-голям бил и обемът на хипоталамуса.
 

 

Проведени тестове за нивото на стреса при гризачите, базиран на времето, за което животните започват да се хранят при смяна на заобикалящата ги среда показва, че плъховете с опит в секса са по-малко тревожни от девствените. Кръвните изследвания пък показали, че лабораторните животни които правели секс ежедневно са със значително по-ниски нива на глукокортикоидите (хормоните на стреса).


Въпреки, че хормоните на стреса имат пагубен ефект върху мозъчната тъкан, той може да бъде преодолян, ако отключилото ги преживяване е приятно, уверени са авторите на изследването.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

U4uden     2011-10-20 11:58:36
По тази теория порнозвездите и проститутките трябва да са гении, до една ;-Р
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
10 начина за по-голямо удоволствие от секса
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
Самочувствието - ключът за страхотен секс?
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter