Хиперандрогения – нетипично окосмяване при жените

Puls.bg   |   14 юли 2010   |   Коментари 3
Хиперандрогения – нетипично окосмяване при жените

Обикновено жените с хиперандрогения страдат от липса на менструация, имат проблеми със забременяването и износването на плода. В много случаи симптомите на състоянието са слабоизразени, поради което засегнатите не предполагат наличието му.



Организмът, наред с другите, синтезира специфични хормони, от които зависи способността му да се възпроизвежда и проявата на външните полови белези. Особеното при тези хормони е, че те се синтезират, както при мъжете, така и при жените, но в различни количества според половата принадлежност. Например, женският организъм продуцира, освен типичните женски, и мъжки полови хормони, но в ограничена концентрация. Същото е валидно и при мъжете. При мъжете нормално е да се синтезират повече андрогени, при жените естрогени.

 


Съществуват състояния обаче, при които се получава по-висок синтез от нормалното на хормони, характерни за противоположния пол. Такова състояние е хиперандрогенията. При него в женския организъм синтезираните количества андрогени са над допустимите граници за норма.
 

 

Повишеният синтез на мъжки полови хормони при жените влияе на определени органи, като яйчници и някои тъкани, като кожа, потни и мастни жлези и коса. Патологичното състояние може да се дължи на проблеми, идващи от яйчниците, надбъбречните жлези, хипофизата и хипоталамуса.
 


Причини за хиперандрогения

 • вродена дисфункция на надбъбречните жлези,
 • функционални изменения в яйчниците и надбъбречните жлези,
 • туморен процес в яйчниците и надбъбречните жлези,
 • болести на хипоталамо-хипофизната система,
 • хипофункция на щитовидната жлеза,
 • повишен синтез на пролактин,
 • прием на лекарства с андрогенен ефект, като стероидни средства, гестагени, допинг и др.
 • стрес – който влияе на функциите на надбъбречните жлези и повишава секрецията на мъжките полови хормони.

 

Симптоми

 • Признак за хиперандрогения е появата на окосмяване от мъжки тип по лицето и тялото на жената – окосмяване над горната устна, брадичката, шията, бузите, около ареолите на гърдите, средната линия на корема, бедрата и др. Състоянието е познато под термина хирзутизъм.
 • Поява на себорея и оредяване на косата (дифузна алопеция).
 • Нарушения на менструалния цикъл – нередовен цикъл, аменорея. При вродена хиперандрогения първата менструация настъпва по-късно в сравнение с останалите момичета.
 • Хиперандрогенията се отзразява и на външния вид на жената – телосложението наподобява мъжкото, раменният пояс е силно развит, тазът по-тесен, мускулатурата е по-изразена, почти липсват мастни натрупвания по бедрата, гърдите са малки, тембърът на гласа е по-нисък.
 • Наличието на акне, мазна и пореста кожа на лицето и гърба също е показател за повишено секретиране на андрогени.
 • Затлъстяването е специфичен белег при хиперандрогения от хипофизарен произход.
 • При хиперандрогения се нарушава чувствителността на тъканите към инсулина, което води до повишено присъствие на инсулин в кръвна и става предразполагащ фактор за развитието на захарен диабет.
 • Излишното количество андрогени влияе на менструалния цикъл и функциите на яйчниците. Появявават се ановулационни цикли, при които узрялата яйцеклетка не може да се отдели от фоликула, заради образувалата се твърде плътна обвивка на яйчника. Състоянието може да е причина за стерилитет и изисква лечение при планиране и по време на бременността. Хиперандрогенията е причина за плацентарна недостатъчност, влияе и на развитието на плода. Възможно е по време на раждане да се наблюдава недостатъчно активна родилна дейност (недостатъчно силни контракции).
 • Хиперантрогенията в менопаузата се явява като следствие на спада в синтеза на  естрогени в женския организъм, намаляване на секс-хормон свързващия глобулин и повишаване на тестостероновата секреция от яйчника.

 


Диагностика
Поставянето на диагнозата е сложен процес, особено в случаите на по-лека форма на хиперандрогения. Налага се прецизна оценка на симптомите, които може да са налични с раждането, да се появяват постепенно след пубертета или да се изявят изведнъж в полово активна възраст. Назначават се лабораторни и инструментални изследвания.
Извършва се кръвен анализ и хормонални изследвания на лутеинизиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон, естрадиол, 17-ОНР, тестостерон, андростендион, DНЕАS и продуктите от разпадането на андрогените; анализ на урина за определяне нивото на 17-ОНР и тестостерон; както и ехографско изследване на матката, яйчниците и надбъбречните жлези; рентгеново изследване за изключване на патология на хипофизата (гледа се турското седло на черепа), томография.
 


Лечение
Методите на лечение се съобразяват според степента на хиперандрогения и целта: преодоляване на промени във външността, възстановяване на репродуктивната способност, успешно развитие на бременността.
Операция се налага при установяване на тумор на яйчниците или надбъбречните жлези. Когато причината е в хипофизата и хипоталамуса се предприема специална терапия.
За нормализиране функциите на мастните жлези и срещу акне се назначават контрацептивни таблетки (Диане-35, Жанин).
При свръх секреция на андрогени от надбъбречните жлези и за поддържане на бременността се назначават глюкокортикоиди (дексаметазон).
При синдром на поликистозни яйчници се назначава подходяща хормонална терапия, по преценка на лекаря е възможна и лапароскопска операция.
 


Още по темата:


реклама  




Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Iрка     2013-02-13 12:18:30
@Tanja Milenkovic Наименожанието на болестта на немски е същото . Това са латински медицински понятия и те са еднакви на всички езици. Виж тази статия
http://www.endokrinologikum.com/fachbereiche/endokrinologie/hyperandrogenismus.html
Аз също страдам от прекомерно окосмяване на лицето, също съм в Германия и ме интересува еквивалент на Жанин, но в немски вариант.
Нади     2012-03-23 12:58:29
Отиди в клиника Вита на ул. Драговица 9 и търси д-р Духовников, той е страхотен специалист и ще ти каже как да се лекуваш.
tanja milenkovic     2010-07-29 03:34:10
as sam na 35god i imam vsi4ki tezi simptomi na tazi bolest kakvo trjabva da napravja i da se obrna za pomost i molja kazete mi tazi xiperandogenija kak se kazva na nemski zastoto ziveja v germanija da opitam za pomost
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Как да се отървем от неприятното акне?

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
Някои факти за хормоните в женското тяло
Някои факти за хормоните в женското тяло
Цистит - при кого и кога има по-голям риск
Цистит - при кого и кога има по-голям риск
10 храни за сексуална мощ
10 храни за сексуална мощ
13 фактора, които убиват желанието за секс
13 фактора, които убиват желанието за секс
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising