ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хиперандрогения – нетипично окосмяване при жените

Puls.bg   |   14 юли 2010   |   Коментари 3
   
   
Хиперандрогения – нетипично окосмяване при жените

Обикновено жените с хиперандрогения страдат от липса на менструация, имат проблеми със забременяването и износването на плода. В много случаи симптомите на състоянието са слабоизразени, поради което засегнатите не предполагат наличието му.Организмът, наред с другите, синтезира специфични хормони, от които зависи способността му да се възпроизвежда и проявата на външните полови белези. Особеното при тези хормони е, че те се синтезират, както при мъжете, така и при жените, но в различни количества според половата принадлежност. Например, женският организъм продуцира, освен типичните женски, и мъжки полови хормони, но в ограничена концентрация. Същото е валидно и при мъжете. При мъжете нормално е да се синтезират повече андрогени, при жените естрогени.

 


Съществуват състояния обаче, при които се получава по-висок синтез от нормалното на хормони, характерни за противоположния пол. Такова състояние е хиперандрогенията. При него в женския организъм синтезираните количества андрогени са над допустимите граници за норма.
 

 

Повишеният синтез на мъжки полови хормони при жените влияе на определени органи, като яйчници и някои тъкани, като кожа, потни и мастни жлези и коса. Патологичното състояние може да се дължи на проблеми, идващи от яйчниците, надбъбречните жлези, хипофизата и хипоталамуса.
 


Причини за хиперандрогения

 • вродена дисфункция на надбъбречните жлези,
 • функционални изменения в яйчниците и надбъбречните жлези,
 • туморен процес в яйчниците и надбъбречните жлези,
 • болести на хипоталамо-хипофизната система,
 • хипофункция на щитовидната жлеза,
 • повишен синтез на пролактин,
 • прием на лекарства с андрогенен ефект, като стероидни средства, гестагени, допинг и др.
 • стрес – който влияе на функциите на надбъбречните жлези и повишава секрецията на мъжките полови хормони.

 

Симптоми

 • Признак за хиперандрогения е появата на окосмяване от мъжки тип по лицето и тялото на жената – окосмяване над горната устна, брадичката, шията, бузите, около ареолите на гърдите, средната линия на корема, бедрата и др. Състоянието е познато под термина хирзутизъм.
 • Поява на себорея и оредяване на косата (дифузна алопеция).
 • Нарушения на менструалния цикъл – нередовен цикъл, аменорея. При вродена хиперандрогения първата менструация настъпва по-късно в сравнение с останалите момичета.
 • Хиперандрогенията се отзразява и на външния вид на жената – телосложението наподобява мъжкото, раменният пояс е силно развит, тазът по-тесен, мускулатурата е по-изразена, почти липсват мастни натрупвания по бедрата, гърдите са малки, тембърът на гласа е по-нисък.
 • Наличието на акне, мазна и пореста кожа на лицето и гърба също е показател за повишено секретиране на андрогени.
 • Затлъстяването е специфичен белег при хиперандрогения от хипофизарен произход.
 • При хиперандрогения се нарушава чувствителността на тъканите към инсулина, което води до повишено присъствие на инсулин в кръвна и става предразполагащ фактор за развитието на захарен диабет.
 • Излишното количество андрогени влияе на менструалния цикъл и функциите на яйчниците. Появявават се ановулационни цикли, при които узрялата яйцеклетка не може да се отдели от фоликула, заради образувалата се твърде плътна обвивка на яйчника. Състоянието може да е причина за стерилитет и изисква лечение при планиране и по време на бременността. Хиперандрогенията е причина за плацентарна недостатъчност, влияе и на развитието на плода. Възможно е по време на раждане да се наблюдава недостатъчно активна родилна дейност (недостатъчно силни контракции).
 • Хиперантрогенията в менопаузата се явява като следствие на спада в синтеза на  естрогени в женския организъм, намаляване на секс-хормон свързващия глобулин и повишаване на тестостероновата секреция от яйчника.

 


Диагностика
Поставянето на диагнозата е сложен процес, особено в случаите на по-лека форма на хиперандрогения. Налага се прецизна оценка на симптомите, които може да са налични с раждането, да се появяват постепенно след пубертета или да се изявят изведнъж в полово активна възраст. Назначават се лабораторни и инструментални изследвания.
Извършва се кръвен анализ и хормонални изследвания на лутеинизиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон, естрадиол, 17-ОНР, тестостерон, андростендион, DНЕАS и продуктите от разпадането на андрогените; анализ на урина за определяне нивото на 17-ОНР и тестостерон; както и ехографско изследване на матката, яйчниците и надбъбречните жлези; рентгеново изследване за изключване на патология на хипофизата (гледа се турското седло на черепа), томография.
 


Лечение
Методите на лечение се съобразяват според степента на хиперандрогения и целта: преодоляване на промени във външността, възстановяване на репродуктивната способност, успешно развитие на бременността.
Операция се налага при установяване на тумор на яйчниците или надбъбречните жлези. Когато причината е в хипофизата и хипоталамуса се предприема специална терапия.
За нормализиране функциите на мастните жлези и срещу акне се назначават контрацептивни таблетки (Диане-35, Жанин).
При свръх секреция на андрогени от надбъбречните жлези и за поддържане на бременността се назначават глюкокортикоиди (дексаметазон).
При синдром на поликистозни яйчници се назначава подходяща хормонална терапия, по преценка на лекаря е възможна и лапароскопска операция.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Iрка     2013-02-13 12:18:30
@Tanja Milenkovic Наименожанието на болестта на немски е същото . Това са латински медицински понятия и те са еднакви на всички езици. Виж тази статия
http://www.endokrinologikum.com/fachbereiche/endokrinologie/hyperandrogenismus.html
Аз също страдам от прекомерно окосмяване на лицето, също съм в Германия и ме интересува еквивалент на Жанин, но в немски вариант.
Нади     2012-03-23 12:58:29
Отиди в клиника Вита на ул. Драговица 9 и търси д-р Духовников, той е страхотен специалист и ще ти каже как да се лекуваш.
tanja milenkovic     2010-07-29 03:34:10
as sam na 35god i imam vsi4ki tezi simptomi na tazi bolest kakvo trjabva da napravja i da se obrna za pomost i molja kazete mi tazi xiperandogenija kak se kazva na nemski zastoto ziveja v germanija da opitam za pomost
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Секс и здраве
реклама
Галерия
7 мита и факти за HIV
7 мита и факти за HIV
11 ползи от секса за здравето
11 ползи от секса за здравето
Грешки при ползването на контрацептиви
Грешки при ползването на контрацептиви
6 факта за тестостерона
6 факта за тестостерона
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter